...

                        

22:49

Tumorile cordoanelor sexuale. Tumori ovariene rar intilniteSunt tumori mai rare, cam 5% din tumorile ovariene, dar cu proprietăţi foarte particulare: plecând din tecile foliculului ovarian, de multe ori secretă hormoni sexuali feminini dar şi masculini sau de ambele tipuri, în funcţie de diferenţierea celulelor neoplazice.

Tumorile cu celule granuloase sau tecale sunt constituite din structuri similare celor ce formează invelişurile folicului ovarian (membrană granuloasă, teacă fibroasă). Sunt de obicei unilaterale, pot apare la orice vârstă dar sunt mai frecvente după menopauză. Apar ca noduli de 10-20 cm diametru.

Tumoarea cu celule granuloase este formată din celule cubice sau poligonale formând placarde sau cordoane care uneori delimitează spaţii rotunde  caracteristice amintind foliculul, numite spaţii Call-Exner. Alteori are o structură difuză.organele-genitale-masculine

Teratoamele sunt formate din celule conjunctive asemănătoare celor din teaca externă a foliculului, cu o citoplasmă mai umflată, în care se pun în evidenţă lipide. Uneori celulele tumorale prezintă evidente fenomene de luteinizare, având o citoplasma vacuolată, clară (tecoame luteinizate). În multe cazuri ambele tipuri de celule se intrică în proporţii variate.

Importanţa acestor tumori este dublă. Secretând hormoni estrogeni pot fi cauza unei pubertăţi precoce la fetiţe, a unor mastoze sau hiperplazii glandulochistice ale endometrului, a unor cancere mamare sau  endometriale. După menopauză apariţia unor astfel de tumori poate detemina hemoragii uterine cu aspect de menstruaţie. 5-25% din aceste tumori pot avea o comportare malignă. Formele cu predominanţa celulelor tecale se malignizează excepţional. În schimb, peste 40% din ele când depăşesc un diametru de 6 cm produc ascită, asociată uneori cu hidrotorace, realizând sindromul Meigs.

Tumorile ce celule Sertoli-Leydig (androblastoame sau arrhenoblastoame) sunt tumori rare apărute pe seama proliferării unor celule asemănătoare celor din tubii seminiferi sau glanda interstiţială a testiculului. Survin la orice vârstă, mai frecvent între 10-30 de ani. De obicei produc masculinizare sau cel putin defeminizare; mai rar au un efect estrogenic. Probabil provin din devierea masculină a unor insule de cordoane sexuale în condiţiile unui dezechilibru hormonal. De cele mai multe ori unilaterale seamănă macroscopic cu tumorile analoage feminizante. Histologic prezintă forme diferenţiate cu aspect de adenom tubular sau de celule interstiţiale, forme cu grad intermediar de diferenţiere şi forme nediferenţiate cu aspect sarcomatos. Peste 5% din aceste tumori pot prezenta o evoluţie malignă.

Ginadroblastomul este o tumoare foarte rară, compusă microscopic din structuri de tumoare de granuloasă cât şi de androblastom.

 

 Tumorile cu celule germinale

 

Tumorile cu celule germinale constituie 15-20% din tumorile ovariene şi sunt în majoritatea lor benigne. Cele maligne apar cu predilecţie la copii şi femei tinere. Se clasifică în teratoame mature sau benigne şi imature sau maligne, existând şi forme speciale.

Teratoamele mature reprezintă marea majoritate a acestor tumori şi se prezintă sub forma chisturilor dermoide care apar la femei în perioada de activitate sexuala, în 10-15% din cazuri fiind bilaterale. Apar ca şi chisturi de obicei uniloculare umplute cu un material cremos ce conţine fire de păr. Microscopic sunt delimitate de structuri  epidermice cu glande anexe şi folicului piloşi dar şi alte structuri, în special dinţi, ţesut cartilaginos, osos sau tiroidian. În 1% din cazuri se poate produce transformarea malignă, de obicei un carcinom spinocelular, mai rar carcinom tiroidian sau melanom. Mai rar există forme benigne solide constituite din dierite ţesuturi diferenţiate, cum ar fi cel tiroidian (guşe ovariană) şi ridicând probleme de diagnostic diferenţial cu teratomul imatur.

Teratoamele imature sunt constituite din structuri similare ţesuturilor fetale sau embrionare. Sunt tumori voluminoase, cu suprafaţa netedă, dar pe secţiune se observă zone de necroză şi hemoragii, uneori prezentând consistenţă cartilaginoasă sau chiar osoasă. Microscopic se observă diferite variante de ţesuturi incomplet diferenţiate, inclusiv structuri nervoase. Se pot stabili trei grade de diferenţiere care condiţionează evoluţia.

Formele speciale sunt tumori rare, apărând fie sub forma guşei ovariene, uneori asociată cu fenomene de hipertiroidism, fie sub forma de carcinoid, asociat cu sindromul respectiv; cele două tumori pot apare concomitent.

Disgerminomul, reperezintă 1 % din tumorile ovariene, este considerat, ca şi corespondentul său testicular, seminomul, ca provenind din celule germinale primordiale. Apare la orice vârstă, cu frecvenţă maximă între 10 - 30 ani. În marea majoritate a cazurilor unilateral, mai frecvent în ovarul stâng, este o tumoare solidă, de multe ori de dimensiuni importante, prezentând pe secţiune un aspect cărnos şi o culoare gălbuie-cenuşie. Microscopic constă din placarde de celule mari, rotunde, cu citoplasma clară şi nuclei rotunzi, separate prin travee conjunctive bogat infiltrate cu limfocite. Are o comportare malignă dar este foarte radiosensibilă.epididium

Coriocarcinomul, identic ca aspect cu cel din cavitatea uterină, diferă prin sensibilitatea mai redusă la citostatice şi lipsa tendinţei la involuţie spontană. Uneori poate fi combinat cu disgerminomul.

Tumoarea de sac vitelin apare  la fetiţe şi femei tinere având o evoluţie malignă. Microscopic este caracteristică prezenţa de structuri glomerulare constituite din vase tapetate de celule germinale (corpusculi Schiller-Duval) ca şi prezenţa de picături hialine PAS – pozitive reprezentând alpha-fetoproteină.

Altă dată se întâlneşte carcinomul embrionar, constituit din ţesuturi epiteliale embrionare, atipice, poliembriomul, format din corpusculi embrioizi, structuri amintind fazele primitive ale embrionului şi tumoarea mezodermică mixtă  care poate apare şi în ovar.

Când tumoarea este constituită dintr-un amestec de structuri de origine germinală (disgerminom) şi de cordoane sexuale (celulele Sertoli sau granuloasă imatură) se numeşte gonadoblastom. În ciuda caracterului nediferenţiat, exereza chirurgicală timpurie duce la vindecare.

genital masculin

 Alte tumori ovariene

 

Din ţesutul conjunctiv al ovarului mai pot pleca fibroame sau fibrosarcoame, care formează cam 10% din tumorile ovarului. Fibromul ovarian poate produce sindrom Meigs (tumoare ovariană, ascita, hidrotorace). Tot din stroma ovariană pleacă tumoarea cu celule lipidice, de culoare galbenă, formată din celule mari cu citoplasma clară asemănătoare celulelor din hilul ovarului sau celulelor Sertoli; are evolutie benignă, exceptional malignă, producând uneori virilizare.

 

Tumori secundare.

 

Ovarul este frecvent sediul unor metastaze venite pe cale limfatică din organele pelviene sau de la tubul digestiv. Sub numele de tumoare Krukenberg se descrie o tumoare voluminoasă de obicei bilaterală a ovarului formată de cele mai multe ori de celule mucoase în inel cu pecete reprezentând metastaza unui carcinom gastric sau intestinal. Ovarele pot fi interesate şi de limfoame maligne sau leucemii.

 

Alte leziuni ovariene.

 

Inflamaţiile ovaruluiooforitele sau ovaritele sunt urmarea transmiterii infecţiei de la trompe, inclusiv a infecţiei tuberculoase. În cazurile de secreţie crescută de estrogeni se constată de multe ori în porţiunea corticală a ovarului o înmulţire a celulelor conjunctive care apar mai umflate şi conţin picături de grasime. Aceasta hiperplazie stromală corticală ar fi expresia hiperplaziei unor celule secretoare de hormoni. Edemul masiv al ovarului întâlnit uneori la femei tinere însoţit de dureri abdominale şi semne de masculinizare ar fi urmarea unei torsiuni incomplete a organului.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

807

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020