...

                        

19:13

Tumorile disembrioplazice sau teratoameleTumorile disembrioplazice sau teratoamele sunt tumori constituite din tesuturi imature caracteristice vietii intrauterine sau din tesuturi mature cu localizare anormalã sau dezvoltate în exces. Se discutã originea lor din celule care si-au pãstrat caracterul embrionar sau care în timpul dezvoltãrii embrionare au ajuns în locuri anormale. De multe ori sunt constituite din tesuturi diferite de unde si numele de tumori compuse. În functie de gradul de maturitate evolueazã benign sau malign.
Licenza-di-uccidere-i-tumori_h_partbPot apãrea imediat dupã nastere sau în copilãrie, dar si la vârsta adultã. Se întâlnesc cu predilectie în ovare, testiculi, mediastin, spatiul retroperitoneal, regiunea cervicalã sau sacrococcigianã.

Dupã cum tumoarea reproduce o singurã varietate de tesut sau mai multe, ca urmare a originii sale din una sau mai multe foite embrionare existã mai multe forme de teratoame.

Teratoamele histioide sunt formate dintr-o singurã foitã embrionarã. Aceastã categorie include cordomul, format pe seama resturilor de coardã dorsalã, incluziile epidermice din profunzimea dermului sau din meninge, unele rabdomioame congenitale, în special miocardice, osteoamele apãrute în organe lipsite de tesut osos. Au în general, cu exceptia cordomului, o comportare benignã.

Teratoamele organoide sunt tumori mai complexe care reproduc structura unui organ, fiind formate din tesuturi de origine ecto- sau endodermicã si mezodermicã. Chisturile dermoide, întâlnite în ovare, mediastin, regiunea cervicalã, meninge, peretele abdominal sunt formate dintr-o cavitate plinã de sebum si fire de pãr, delimitatã de un perete cu structura pielii (epiderm, derm, anexe). Uneori prezintã o portiune mai consistentã numitã tubercul cefalic care poate contine pe lângã glande sebacee si foliculi pilosi, tesut nervos sau structuri digestive, inclusiv dinti. De obicei se comportã benign, rar la nivelul lor pot lua nastere carcinoame epidermoide.

Chisturile branhiale provin din resturi ale arcurilor branhiale, fiind întâlnite în regiunea laterocervicalã, uneori crescând brusc în urma unei hemoragii; sunt delimitate de un epiteliu cilindric care poate prezenta metaplazie epidermoidã. Au, de obicei, o comportare benignã dar pot fi uneori originea unor carcinoame. În peretele intestinal, în mezenter sau în ovare se întâlnesc chisturi de mucoasã intestinalã (enterochistoame), dupã cum în peretele intestinului se întâlnesc incluzii de tesut pancreatic. În ovare, hiperplazia de tesut tiroidian constituie gusa ovarianã. În oasele maxilare persistenta organului adamantin poate duce la aparitia unei tumori caracteristice, adamantinomul sau ameloblastomul, formatã din placarde epiteliale care suferã în centru o distrofie chisticã; poate sã evolueze malign. În hipofizã se întâlneste o tumoare cu structurã identicã, craniofaringiomul, dezvoltatã din resturi ale canalului craniofaringian. Mai rar se întâlneste în tibie si în buzã.

Teratoamele organismoide sunt tumori complexe provenite de regulã din toate cele trei foite embrionare si reproducând uneori un organism caricatural: pe lângã tesut osos contin tesut nervos si diferite organe. Se întâlnesc mai ales în ovare si testicul, dar si în spatiul retroperitoneal si mediastin. Când contin tesut conjunctiv de tip embrionar au o comportare malignã, mai ales la adult, în ciuda caracterului matur al celorlalte componente (teratoame imature). În ovar, unele tumori reproduc structuri foarte primitive într-o stromã laxã sarcomatoasã (poliembriomul) sau structura sacului vitelin (tumoare de sac vitelin sau de sinus endodermic).

Tumori teratoide complexe pot pleca si numai din mezoderm datoritã capacitãtii mari de metaplazie a acestei foite embrionare. Se întâlnesc mai ales pe tractul genital al femeii. Când sunt formate numai din tesuturi mezenchimatoase se numesc mezenchimoame. Când contin si tesut epitelial, de obicei glande endometriale, sunt numite tumori mezodermice mixte. Pot apãrea la orice vârstã dar prezintã predilectie pentru femei tinere si apar sub formã de mase gelatinoase cu aspect de ciorchine numite botriosarcoame. Desi microscopic atipiile sunt moderate, evolueazã extrem de malign.cancro-e-tumore

De naturã mezodermicã este si nefroblastomul  sau tumoarea Willms întâlnitã în rinichiul copiilor, uni- sau bilateral, sub forma unei mase cãrnoase voluminoase. Microscopic este formatã din structuri epiteliale asemãnãtoare glomerulilor si tubilor renali într-o stromã conjunctivã, putând contine si alte variante de tesut (cartilaginos, osos, adipos) de unde si denumirea de carcinosarcom renal. Metastazeazã de timpuriu. Tumori compuse asemãnãtoare se întâlnesc mai rar si în alte organe, în special în plãmâni (blastom pulmonar), ficat (hepatoblastom), vezicã urinarã (carcinosarcom vezical).

Tumorile teratoide cu structurã histologicã diferitã de a organului din care au apãrut se numesc coristoame (gusa ovarianã) spre deosebire de hamartoame în care tumoarea este urmarea dezvoltãrii exagerate a unei componente tisulare prezente în organul respectiv (hemangioamele cavernoase hepatice, condromul pulmonar).

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

967

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020