...

                        

17:59

Tumorile sau neoplasmele - formatiuni voluminoase care apar în diferite tesuturiTumorile sau neoplasmele sunt formatiuni voluminoase care apar în diferite tesuturi si organe în urma unei proliferãri celulare excesive si fãrã tendintã de oprire numitã proliferare tumoralã. Ele produc cele mai variate tulburãri si de multe ori pot provoca moartea bolnavului.

Proliferarea tumoralã se deosebeste în mod esential de proliferãrile întâlnite în cursul cresterii sau regenerãrii fiziologice, ca si de proliferãrile patologice de naturã inflamatoare sau reparatoare. Spre deosebire de toate celelalte tipuri, proliferarea tumoralã nu este determinatã de o anumitã necesitate a organismului si apare ca urmare a unei reactii neadecvate fatã de factori exogeni sau endogeni patologici. Declansarea ei sub actiunea acestor factori presupune o alterare profundã a modalitãtii obisnuite de reactie a organismului.

Odatã declansatã, proliferarea tumoralã nu prezintã tendintã de oprire. Ea nu este controlatã de mecanismele care regleazã celelalte tipuri de proliferare care înceteazã când necesitãtile care le-au determinat au fost satisfãcute. Proliferarea tumoralã apare ca un fenomen autonom în cadrul  proceselor interdependente fiziologice. Ca urmare, masele celulare rezultate depãsesc în volum majoritatea leziunilor apãrute în cadrul altor tipuri de proliferãri.

Foarte caracteristic pentru proliferarea tumoralã este si faptul cã ea se realizeazã de multe ori pe seama unui singur tip de celulã, interesat, nu rar, de diviziuni celulare anormale (amitoze, mitoze atipice). Din toate aceste proprietãti derivã aspectul cel mai caracteristic al tumorilor, acela de a îmbolnãvi si chiar a produce moartea organismului.

Denumirea de tumoare, provenind din cuvântul latin tumor care înseamnã umflãturã subliniazã tocmai faptul cã de cele mai multe ori simptomul principal al tumorilor este aparitia unei umflãturi. Termenul de neoplasm derivã de la expresia greceascã de neoplazie sau formare de tesut nou. Studiul tumorilor poartã numele de oncologie, în greceste onkos însemnând masã, umflãturã.

Importanta primordialã a tumorilor pentru practica medicalã constã în faptul cã unele din ele, tumorile maligne sau canceroase, reprezintã în multe tãri, inclusiv în tara noastrã, a doua cauzã de mortalitate, dupã bolile aparatului cardiovascular. Un bãrbat din 5 si o femeie din 4 prezintã riscul de a se îmbolnãvi si a muri de cancer. Spre deosebire de bolile cardiovasculare care sunt în general responsabile de decesul unor persoane de vârstã înaintatã, apãrând mai degrabã ca si forme naturale de deces, tumorile maligne produc nu rar moartea sau incapacitatea profesionalã în plinã perioadã de maturitate biologicã si profesionalã. Boala devine din ce în ce mai frecventã dupã 40-50 ani, dar un numãr important de tumori maligne apar si sub 40 de ani (cancerul mamar, uterin, tiroidian, rino-faringian, melanomul malign) sau chiar în copilãrie (limfoamele maligne si diferite forme de sarcoame si tumori teratoide). Dificultatea unui control terapeutic eficient în multe forme de cancer, imposibilitatea de a vindeca unele cazuri, conferã tumorilor maligne calitatea de cea mai importantã problemã a medicinii contemporane. Numerosi medici si biologi din lumea întreagã studiazã punerea la punct a unor metode eficiente de diagnostic timpuriu si tratament radical al tumorilor maligne, urmãrind în acelasi timp descoperirea cauzelor si întelegerea mecanismelor care duc la aparitia acestor leziuni. Pentru medicul practician, la ora actualã, este deosebit de important diagnosticul corect al tumorilor într-un stadiu cât mai timpuriu când cele mai multe din ele sunt curabile, cât si aplicarea celor mai potrivite metode de tratament în astfel de cazuri.            Importanta crestere a morbiditãtii si mortalitãtii prin tumori maligne în tãrile cu nivel superior de dezvoltare social-economicã observatã în ultimii 30-40 de ani este urmarea cresterii substantiale a mediei de vârstã a populatiei. Ca urmare a descoperirii  unor tratament eficiente ale bolilor infectioase, în special prin utilizarea antibioticelor, ca si prin ameliorarea tratamentului altor boli, cum ar fi cele cu patogenezã imunã, din ce în ce mai multe persoane ajung la vârsta caracteristicã susceptibilitãtii la îmbolnãvirea prin cancer. În acest sens, cresterea incidentei tumorilor maligne este urmarea indirectã a succesului obtinut în ultimul timp de practica medicalã în prelungirea vietii.

Ameliorarea importantã a metodelor de diagnostic este desigur de asemenea responsabilã de cresterea incidentei tumorilor maligne care acum 30-40 ani nu erau recunoscute nici în timpul vietii, nici dupã moarte. Nu este însã exclus ca o realã crestere a incidentei cancerului sã fie urmarea unor conditii proprii societãtilor industrializate în care populatia este insuficient protejatã fatã de agentii carcinogeni. Astfel, se poate lega cresterea incidentei cancerului bronhopulmonar de atmosfera poluatã a marilor orase industrializate si de rãspândirea fumatului, dupã cum iradierea accidentalã în cazul exploziilor nucleare, dar si în conditii industriale insuficient protejate sau de aplicatii medicale exagerate poate fi responsabilã de o cresterea realã a incidentei leucemiilor, limfoamelor si altor tumori.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

535

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020