...

                        

10:36

Tumorile testiculareTumorile testiculare sunt rare dar mai multe proprietăţi le subliniază importanţa: de cele mai multe ori au o comportare malignă şi între 15 şi 35 ani, sunt responsabile de 10% din decesele prin cancer. Alături de carcinomul bronhopulmonar şi de limfoame, cancerele de testicul au crescut progresiv în incidenţă în ultimul timp.

Ele apar mai frecvent la persoane cu anomalii de dezvoltare, în special cu criptorhidie (10% sunt asociate cu această anomalie) dar şi cu sindrom Klinefelter; în 90% din cazuri există şi o anomalie pe braţul scurt al cromozomului 12. Sunt extrem de rare la persoane de rasă neagră.

Se clasifică în tumori provenite din celule germinale şi tumori provenite din cordoanele sexuale sau stromă. Primele reprezintă 95% din tumorile testiculului şi prezintă în general o evoluţie malignă; ultimele au o comportare benignă.prostata

Tumorile germinale pot prezenta o strucutră microscopică uniformă sau, mai frecvent, să fie constituite din mai multe astfel  de structuri. Principalele forme pure de tumori germinale sunt:

Seminomul, întâlnit în 30%din cazurii, este cea mai frecventă tumoare malignă a bărbaţilor tineri şi nu apare decât excepţional în copilărie. Testiculul creşte simetric, dublându-şi sau triplându-şi diemensiunea. Pe secţiune se observă o masă cărnoasă, gălbuie, care de obicei respectă albugineea, dar şi epididimul şi cordonul spermatic pot fi interesate. În majoritatea cazurilor (85%) prezintă o formă tipică, caracterizată microscopic prin grămezi de celule rotunde sau poligonale, cu nucleii mari nucleolaţi cu citoplasma abundentă şi clară, similară spermatogoniilor; se întâlnesc uneori şi celule gigante multinucleate. Celulele sunt separate de pereţi conjunctivi mai delicaţi sau mai denşi infiltraţi cu limfocite, în special T. Rar se întâlnesc forme anaplastice de seminom conţinând numeroase celule gigante şi mitoze mai numeroase. La persoane mai în vârstă se întâlneşte seminomul spermatocitic cu creştere lentă şi prezentând microscopic tendinţă de diferenţiere spermatocitară. Tumoarea produce metastaze în nodulii limfatici abdominali, după care difuzează mai departe. Este însă foarte radiosensibilă aşa încât îndepartarea chirurgicală urmată de radioterapie adecvată duce la vindecare în 90% din cazuri dacă au existat metastaze şi chiar la 98% în forme nemetastazante.

Carcinomul embrionar, constituind 15-29% din tumorile maligne ale testiculului, produce de obicei deformarea asimetrică a organului, cu interesarea albugineei. Pe suprafaţa de secţiune prezintă constant zone de necroză şi hemoragii. Microscopic constă din structuri alveolare, glandulare sau papilare, cu nucleii hipercromi, numeroase mitoze şi celule gigante sau sinciţiale. De multe ori, imunomicroscopic pot fi puse în evidenţă gonadotrofine şi alpha-fetoproteină. Metastazează de timpuriu şi est radiorezistent, aşa că rezultatele terapeutice prin aplicarea unei chimioterapii agresive sunt mai puţin eficiente (80-85% remisiuni).

Prin contrast, carcinomul embrionar infantil sau tumoarea de sac vitelin întâlnită la copii are un prognostic mai favorabil. Se recunoaşte prin aspectul gelatinos, alb-gălbui al tumorii şi prezenţa microscopică de structuri amintind glomerulii, ca şi a unor corpusculi de alpha-fetoproteină.

Teratomul  include un grup complex de tumori întâlnite atât la copii cât şi la adulţi, nu rar în combinaţie cu alte forme de tumori  germinale. La copii se întâlnesc mai frecvent teratoame pure, în timp ce la adulţi, teratomul apare de multe ori în combinaţie cu carcinomul embrionar, când se numeşte teratocarcinom. De cele mai multe ori tumoarea creşte rapid şi prezintă pe secţiune un aspect inomogen: zone chistice alternează cu zone compacte, uneori cu structură cartilaginoasă, striate de hemoragii şi necroze.

Microscopic, se recunoaşte o formă matură, în care într-o stromă conjunctivă sau mixoidă se observă ţesut nervos, muscular, cartilaginos, tiroidian, respirator sau digestiv bine diferenţiat. Foarte rar apare  sub forma chistului dermoid. Formele mature se întâlnesc la copii, în timp ce la adulţi existenţa unor zone imature trebuie exclusă prin numeroase secţiuni. Forma imatură este caracterizată de prezenţa unor atipii mai mult sau mai puţin evidente a ţesuturilor menţionate. Când atipia este foarte evidentă se vorbeşte de teratom cu transformare malignă. În general, teratoamele imature prezintă o comportare intermediară între seminoame şi carcinomul embrionar.

Coriocarcinomul, identic structural celui uterin sau ovarian se întâlneşte rar în forma sa pură în 1% din tumorile maligne. Are o comportare similară celui ovarian în sensul că nu involuează spontan, din aceleaşi motive. Punerea în evidenţă a gonadotrofinelor în urină permite un diagnostic de precizie.

În 60% din cazuri, tumorile germinale prezintă o structură complexă, mai frecvent un amestec de teratom, carcinom embrionar, tumoare de sac vitelin şi celule trofoblastice (14% dn cazuri). Alteori există combinaţia de seminom şi carcinom embrionar ce înrăutăţeşte prognosticul. În ce priveşte metastazele, ele pot reproduce una sau mai multe componente ale acestor tumori mixte.genital masc

În acest sens, în vederea formulării prognosticului şi a stabilirii terapiei,  tumorile maligne ale testiculului se împart în tumori seminomatoase şi tumori neseminomatoase, în primul grup prognosticul fiind net mai favorabil şi tratamentul mai puţin agresiv. Pe lângă tipul microscopic, evuluţia tumorii este condiţionată de stadiul în care a fost surprinsă: stadiul I – tumoarea interesând testiculul, stadiul II – metastaze în noduli limfatici retroperitoneali subdiafragmatici, stadiul III – metastaze în afara nodulilor limfatici subdiafragmatici.

Între tumorile maligne, trebuie menţionat şi limfomul, care, în ciuda originii diferite, constituie 5% din aceste tumori şi este cea mai frecventă formă de cancer testicular la bărbatul trecut de 60 de ani. De obicei se întâlnesc forme difuze cu celule mari  şi evoluţie agresivă.

 

Tumorile benigne sunt foarte rare şi pleacă din ţesuturile componente ale cordoanelor sexuale. Tumoarea cu celule interstiţiale apare la bărbaţi între 40 - 60 ani, ca un nodul care rar depăşeşte 1 cm diametru, de culoare galbuie, fiind formată microscopic din cuiburi de celule Leydig. De obicei secretă hormoni masculini, ceea ce nu produce tulburări, mai rar poate secreta estrogeni, ducând la feminizare, în special ginecomastie. Exceptional se comportă malign producând metastaze.

Tumoarea cu celule Sertoli sau adenomul tubular reproduce tubii seminali, fiind similară androblastomului ovarian sau ginadroblastomului, când secretă ambele categorii de hormoni şi produce feminizare.

Tumorile adenomatoide sunt tumori benigne cu creştere lentă, întâlnite în epididim şi canalul deferent. Sunt formate din celule epiteliale tipice cu tendinţă la diferenţiere de lumene. Provin probabil din incluzii de canale Müller sau mezonefros.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

626

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин.Palmdale hgh therapy А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2019