...

                        

10:34

Ventilaţia pulmonară şi capacităţile pulmonareVentilaţia pulmonară şi capacităţile pulmonare (volum curent, volum  inspirator de rezervă, volum expirator de rezervă, volum rezidual, volum de colaps). Capacitatea vitală, capacitatea inspiraţiei, capacitatea funcţional reziduală, capacitatea totală a plămânilor. Noţiune de spaţiu mort anatomic şi fiziologic. Debitul şi randamentul respirator.

Spirometria este metoda de măsurare a volumelor respiratorii cu ajutorul spirometrului.

Spirografia – metoda de înscriere a mişcărilor respiratorii.

Volumele respiratorii:

  • Volumul respirator curent (500 ml) – este cantitatea de aer care pătrunde în plămâni în timpul unui inspir normal.
  •  Volumul inspirator de rezervă (2000 – 2500 ml) aerul care pătrunde în plămâni la un inspir forţat după un inspir normal.
  •  Volumul expirator de rezervă (1000 – 1500 ml) aerul expirat la o expiraţie forţată după o expiraţie normală.
  • Volumul rezidual (1000 – 1500 ml) este aerul care rămâne în plămâni după o expiraţie forţată.

Două sau mai multe volume împreună se numeşte capacitate pulmonară.

  1.  Capacitatea inspiratorie, egală cu suma dintre volumul curent şi volumul inspirator de rezervă, reprezintă cantitatea de aer (3500 ml) pe care o persoană o poate respira pornind de la nivelul expirator normal până la distensia maximă a plămânilor.
  2.  Capacitatea reziduală funcţională, egală cu suma dintre volumul expirator de rezervă şi volumul rezidual. Aceasta reprezintă cantitatea de aer ce rămâne în plămâni la sfârşitul unei expiraţii normale.
  3.  Capacitatea vitală egală cu suma dintre volumul inspirator de rezervă, volumul curent şi volumul expirator de rezervă. Aceasta reprezintă volumul maxim pe care o persoană îl poate scoate din plămâni după o inspiraţie maximă (4600 ml).

 

Volumul inspirator de rezervă

Capacitatea inspiratorie

Capacitatea pulmonară totală

 

 

 

Volumul curent

Volumul expirator de rezervă

Capacitatea reziduală funcţională

Volumul rezidual

 

      Capacitatea pulmonară totală reprezintă volumul maxim până la care pot fi expansionaţi plămânii (5800 ml).

     Toate volumele şi capacităţile pulmonare sunt cu aproximativ 20-25% mai mici la femei decât la bărbaţi.

Spaţiul mort anatomic aerul ce se află în căile respiratorii (laringe, trahee, bronhii, bronhiole), acest aer nu participă în metabolismul găzos (150 ml).

Minut-volumul respirator şi minut-volumul ventilator pulmonar.

Minut-volumul repirator este cantitatea de aer care pătrunde în plămâni timp de un minut şi este egal cu volumul curent de înmulţit la frecvenţa respiratorie.

MVR = VC x F

       Nu tot aerul ce pătrunde în plămâni participă la schimbul de gaze, deoarece o cantitate rămâne în căile respiratorii (nas, laringe, trahee...) şi alveolele neperfuazte cu sânge, unde are loc schimbul de gaze, acesta este spaţiul mort fiziologic.

 

       Minut volumul ventilaţiei pulmonare este cantitatea de aer ce participă la schimbul de gaze în plămâni timp de un minut. Pentru a determina minut-volumul ventilaţiei pulmonare este necesar de a scădea din volumul curent volumul spaţiului mort.

MVVP = (VC – SM) x F = 4,5 – 5,5 l

După efort fizic la oamenii antrenaţi creşte volumul curent, iar la cei neantrenaţi volumul curent scade, iar frecvenţa respiraţiei creşte ceia ce poate provoca hipoxie. La efort fizic este necesar de a respira profund şi rar.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

3051

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2021