...

                        

17:37

Viciile congenitale ale corduluiViciile congenitale ale cordului:

  1. Canalul arterial persistent – se subintelege mentinerea permeabilitatii acestuia din timpul perioadei fetale si in perioada de dupa nastere. Inchidrea fiziologica a lui are loc in primele 10-15 ore dupa nastere sau pe parcursul urmatoarelor zile, in nporma obliterarea la sfirsitul lunii a doua de viata.

Clinica – apare astenia, paloarea tegumentelor, la sugari – dispnee la efort in timpul alaptarii, rare ori canalul arterial persistent comprima nervul laringian inferior care poate provoca afonia. In caz de HTP apare „ghebul cardiac” pulsul este accelerat si inalt. La palparea zonei precordiale se simte un freamat in spatiul 2 intercostal sting. La percutie aria matitatii cardiace este marita discret. La ascultatie se aude un suflu sistolic-diastolic in spatiul 2 intercostal sting, cu cracter dur,  rugos si continuu, „zgomot de tunel”, dedublarea zgomotului la artera pulmonara. In caz de cianoza se observa prezenta unei supra incarcari drepte sau mixte.

Diagnosticul: ECG: semne de hipertrofie ventriculara stinga(sunt-dreapta) , iar cu timpul cind se instaleaza HTP, apar semne de hipertrofie ventriculara dreapta. Uneori – bloc de ramura dreapta. Examenul radiologic la adulti persista intotdeauna o HVS, uneori dilatarea atriului sting cu dislocarea cu sens posterior a esofagului.

Trunchiul arterei pulmonare apare dilatat. In caz de asociere a HTP se deceleaza hipetrofie ventriculara dreapta, iar modificarile arterei pulmonare descrise sint inlocuite cu o hipertransparenta a cimpurilor pulmonare periferice.

  1. Efectul septului ventricular (DVS) – reprezinta o malfoprmatie congenitala unica sau asociata care detemina o comunicare anormala intre cei 2 ventricoli.

 

Clasificarea lui R. Andersen si A. Becker (1983) imparte DVS in 3 grupe(conform localizarii):

I - defecte perimembranoase

II – defecte musculare: superior , mediu, inferior.

III – defecte subaortice

Clinica – depinde de gradul dereglarilor hemodinamice. DSV de dimensiuni mici nu provoaca tulburari hemodinamice. Cordul are initial dimensiuni normale. Semnele functionale pot lipsi; exista doar o dispnee moderata la efort, asociata uneori cu palpitatii sau ritm de galop. Defectele mari suntmare stinga-dreapta asociata cu HTP, dar cu rezistenta pulmonara putin cresuta, prezinta simptome de insuficienta cardiaca stinga(paliditate, dispnee, ortopnee, oboseala). Daca este un DSV mare cu sunt bidirectional HTP predominanta (sindromul Eizenmengher) cu rezistenta pulmonara mult crescuta, apar semne de insuficienta cardiaca dreapta: cianoza, raluri, insuficienta cardiaca.

Diagnosticul diferential se efectuiaza cu viciile cu viciile cardiace care provoaca HTP: canal atrio-ventricular partial, ventricul drept cu cale dubla de iesire, comunicare aorto-pulmonara, trunchi arterial comun, insuficienta si stenoza mitrala congenitala.

  1. Tetralogia Fallot - malformatie congenitla complexa, reuneste urmatoarele elemente: defect septal interventricular, stenoza pulmonara(valvulara si infundibulara) cu hipoclazie de artera pulmonara, dextra pozitie de aortza, hipertofie de ventricol drept. Dat fiind obsatacolul pe cale de evacuare a ventricolului drept, constitiut din stenoza pulmonara, presiunea sistolica din ventricolul drept devine mai mare decit an cel sting, astfel ca prin defectul septal interventricular se constitie sunt dreapta-stinga, cianozant.

Clinica – suflul sistolic, generat de stenoza pulmonara si de sunt prin defectul interventricular, iar radiologic – scaderea retelei vasculare pulmonare, hipo dezvoltare fizica, incapacitate marcata de efort, degete in forma de baghete de toba.

® Articolele date sunt publicate in exclusivitate pe Medtorrents.com cu scop informativ.
Copierea si distribuirea materialelor este permisă doar cu indicarea link-ului către sursa originală.

826

Ar putea sa te intereseze:
Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2021