Boală acută infecţioasă şi contagioasă produsă de virusul Epstein-Barr şi caracterizată printr-o evoluţie beni nă autolimitantă cu febră, angină şi adenopatii, la care se pot asocia şi alte manifestări (hepatosplenomegalie, icter, exantem maculopapulos). Boala lasă imunitate durabilă cu posibila persistenţă a virusului în formă latentă intracelulară pe o durată indefinită.
Etiologie - Virusul Epstein Barr, un herpes virus (gama) ADN.
Epidemiologie
Rezervorul de infecţie este strict uman, prin bolnavii cu o formă de infecţie acută, aparentă sau nu. Nu există portaj cronic.
Contagiozitatea acestora nu este bine cunoscută ca durată. începe în ultimele zile ale fazei de incubaţie şi se întinde şi în faza de stare (în jur de 14-21 zile). Receptivitatea este generală.
Bolnavul elimină virusul prin salivă; se pare că transmiterea este mai puţin posibilă la distanţă (spre deosebire de alte viroze respiratorii), necesitând contact foarte apropiat, prin sărut (de aceea, i se mai spune şi „Kiss disease" sau Boala sărutului").
14.4. Patogenie
Virusul se multiplică în celulele mucoasei faringiene. De aici, prin viremie, va invada organismul, infectând secundar şi limfocitele de tip B. în aceste celule virusul nu se multiplică, dar afişează antigenele proprii submembranar, transformând celulele purtătoare în celide-ţintă împotriva cărora se vor mobiliza limfocitele T. Atât limfocitele B infectate, cât mai ales limfocitele T reactive imun suferă procese de hiperplazie şi modificări morfologice, responsabile de aspectul particular al leucogramei. Afectarea infecţioasă a celulelor B va determina şi eliberarea pasivă, policlonală de imunoglobuline nespecifice, care explică pozitivarea reacţiei serolo-gice Paul Buneii - Hăngănuţiu - Deichert-Davidson (cu anticorpi „heterofili") - utilă în diagnosticul de laborator al bolii Concomitent se vor forma şi anticorpi specifici împotriva antigenelor proprii virusului, cu valoare diagnostică mare, dar greu de pus în evidenţă (tehnici costisitoare).
TABOUL CLINICCopiii mici, în special sub vârsta de 2 ani, fac infecţii inaparente.
Formele inaparente sunt posibile şi mai târziu, ceea ce ar explica răspândirea bolii în ciuda numărului aparent mic de cazuri. La vârlşta adultă, 90-95% din populaţie are anticorpi protectori, cei mai mulţi fără să fi făcut boala clinic manifestă. ^
Incubaţia este variabilă, între minim 3 zile şi peste 30 de zile.; •*>•
Debutul este insidios şi rapid progresiv, îmbrăcând tabloul unei arigiîie;, febrile. Starea generală se degradează treptat, dar nu foarte mult; alături de febră făcându-şi apariţia şi dureri difuze (curbatură sau cefalee), astenie şi inapetenţă. Treptat apar şi adenopatiile superficiale în special în loja submandibular, mai puţin caracteristic şi laterocervical sau axilar. Ganglionii sunt mari, uneori foarte mari, vizibili (nu numai palpabili), fără edem sau periadenită şi nedureroşi. Examenul faringelui exprimă o angină în toate cazurile; cel mai des are aspect eritematos, necaracteristic, dar înjur de 30^0% dintre cazuri prezintă o angină de tip bacterian, cu depozit purulent confluent în false membrane ce acoperă tonsilele, putăndji extinse şipe luetă sau stâlpii anteriori aifaringelui. Aceasta este expresia grefei bacteriene locale pe terenul imunodeprimat prin boală.
în afara acestei triade constante se mai pot pune în evidenţă:
- splenomegalie (moale, nedureroasă, friabilă) care poate duce la accidente prin rupturi spontane sau traumatice cu şoc hemoragie. Apare doar în proporţie de 35-50% dintre cazuri;
- hepatomegalie moale nedureroasă, nespecifică la 25-35% dintre cazuri, dar putând evolua la 10-15% dintre cazuri, cu sindrom de citoliză şi icter (adevărată hepatită mpnonucleozică);
-exantem maculopapulos cu aspect rujeoliform sau urticarian, necaracteristic. Apare rar, mai ales în cazurile tratate cu ampicilina (corelare de mare frecvenţă, care conduce pe unii autori la propunerea unui test diagnostic cu ampicilina în cazurile bănuite de mononucleoză). Exantemul are o durată variabilă, înjur de 7-10 zile;
- enantem (pete hemoragice pe mucoasa palatală) în 25-30% dintre cazuri;
-edeme palpebrale tranzitorii, necaracteristice, în 25% dintre cazuri.
Evoluţia este variabilă în timp. După 10-14 zile de la debut (uneori chiar 21 zile) febra scade, iar celelalte semne se atenuează.
14.5.1. Forme clinice
Se acceptă faptul că cea mai mare frecvenţă o au cazurile de infecţie inaparentă sau cu forme clinice necaracteristice, rămase fără diagnostic.