...


                        


Pesta . Patogenia

Patogenie. Agentul pestei poate pătrunde în organismul uman prin piele, conjunctivă, mucoasa cavităţii bucale, rinofaringelui, căilor respiratorii, tubului digestiv. Mecanismul de transmitere şi poarta de intrare a agentului în organism determină patogeiîia şi forma clinică a pestei.

în caz de contaminare prin intermediul insectelor locul înţepăturii rămîne fără urme."Doar la 3—4% din bolnavi apare o maculă, care se transformă apoi în veziculă, pustulă cu conţinut sangvinolent şi delimitată de un inel purpuriu. Aceste modificări pot trece în involuţie sau la nivelul pustulelor se dezvoltă necroza ţesuturilor (forma cutanată). Ulterior microbii pestoşi sînt vehiculaţi de curentul limfatic în cel mai apropiat ganglion limfatic periferic, unde aceştia se multiplică intens în protoplasma celulelor monocitoide. Deşi
macrofagele ganglionului fagocitează microbul pestos, fagocitoza este incompletă. Ganglionii limfatici sporesc în volum, în ei apare o inflamaţie sero-hemoragică cu necroză a ţesutului limfoidşi periadenită pronunţată (forma bubonică).

în rezultatul pierderii funcţiei de barieră de către ganglionii limfatici microbii pătrund în sînge (generalizare primară). Pe cale hematogenă ei sînt vehiculaţi în viscere, ganglionii limfatici îndepărtaţi de poarta de intrare a infecţiei, producînd inflamaţie (focare hematogene secundare şi buboane secundare). Se dezvoltă poliadenită. De menţionat, că bacteriemia este un fenomen constant în pestă. Multiplicarea vertiginoasă a bacililor pestoşi în focarele secundare cu pieirea lor intensă, intensificarea intoxicaţiei cauzează modificări distrofice şi necrobiotice profunde în sistemul reticuloendotelial. Pe măsura acumulării microbului în sînge boala trece în faza a treia — de septicemie. Se produce generalizarea repetată a infecţiei cu tablou clinic de pestă — forma septică a pestei. în caz de inoculare hematogenă a bacililor pestoşi se dezvoltă pneumonia — pesta pulmonară secundară, în cadrul căreia se produce o eliminare masivă de microbi cu respiraţia şi tuşea.

în pesta pulmonară primară ţesutul pulmonar este supus unei destrucţii fibrinoid-necrotice, pereţii vaselor se deteriorează, favorizînd pătrunderea microbilor în ele. Se instalează bacteriemia care condiţionează generalizarea procesului şi instalarea septicemiei mult mai repede decît în forma bubonică.

Anatomie patologică. în toate formele de pestă necropsia relevă tabloul unei septicemii hemoragice. Pentru forma bubonică a pestei este caracteristică formarea bubonului — unui conglomerat de ganglioni limfatici cu aderenţe, de culoare purpurie-şistoasă, înconjuraţi de un lichid edematos sangvinolent, care se transformă curînd într-o masă gelatinoasă. Pe secţiune se observă sectoare (fîşii) roşii şi cenuşii, din care primele corespund focarelor hemora­gice, iar celelalte — focarelor de necroză. Microscopic se observă cantităţi enorme de microbi pestoşi.

în pesta pulmonară plămînii sînt de culoare roşie-întunecată, bronhiile conţin o cantitate masivă de lichid spumos sero-sangvinolent. Pneumonia poate fi lobară, însă mai frecvent se constată o bronhopneumonie lobulară sau confluentă. Focarele inflamatorii din plămîni nu au localizare tipică, di­mensiunile lor de asemenea variază. în cazurile cu exit letal în primele zile de boală prevalează histologic tabloul de alveolită fără depozit de fibrină. Alveolele şi ganglionii limfatici traheobronhiali. abundă de bacili pestoşi. Sînt posibile pleurezii. Modificări similare se constată şi în cazurile de pneumonie pestoasă şi secundară.

Formele septice ale pestei sînt caracterizate prin splenomegalie, mărirea şi hiperemia ficatului, echimoze şi hemoragii în mucoase şi seroase, în lichidul cefalorahidian şi meninge.

Modificări deosebit de pronunţate se produc în vase — pereţii lor sînt infiltraţi cu elemente celulare, se observă imbibiţia seroasă şi necroza tuturor straturilor. Sînt caracteristice modificări distrofice şi necrobiotice în cord şi alte viscere. Au fost descrise meningite pestoase.

769

Comentarii :


avatar

Alte materiale :Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2021