...


                        Nefrologie

   Hipertensiunea renovasculara reprezinta cresterea cronica a presiunii sanguine sistemice datorata unui obstacol pe artera renala principala sau pe una dintre ramurile sale principale (stenoza de artera renala).

   Prevalenta hipertensiunii renovasculare intro populatie neselectionata este variabila, intre 1-5%. Prevalenta stenozei de artera renala creste cu virsta, fiind intilnita la 7% dintre indivizii de peste 65 de ani. Stenoza de artera renala se intilneste la 20% dintre pacientii cu boala coronariana, 30% dintre cei cu boala aorto-iliaca si 50% dintre cei cu boala vasculara periferica.


    Dializă funcţionează pe principiile de difuzie a substanțelor dizolvate și modificată de fluid peste o membrană semi-permeable. Difuzie descrie o proprietate de substanțe în apă.

     Substanțe în apă tind să se mute dintr-o zonă în cazul în care acestea sunt într-o concentrare mare într-o zonă de concentrație scăzută. Sângele curge cu o latură de o membrană semi-permeable, şi un dialysate sau lichid dializă speciale, fluxurile de partea opusă.


    

    Rinichii regulează controlul compoziției urinei, prin producția hormonală, concentrația în electroliți a spațiului intracelular, presiunii sanguine, raportul baze-acizi (pH), mineralizarea oaselor, ca și a eritropoezei a tabloului sanguin.In principiu funcția renală constă din două etape:

1- o filtrare primară fără elemente de resturi celulare, cu o urină diluată.

2 - o filtrare secundară când se va resorbi înapoi din urina primară o parte din lichidul eliminat împreună cu glucide, aminoacizi și electroliți rezultând o urină mai concentrată.Numai această urină finală va fi eliminată prin uretere din organism.


1-3 4-6

Alte materiale :Cel mai bun fotograf de nunta 


Citeste mai mult la tema:
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...  
Design by Dr. wikko © 2020