...

                        

Anatomia omului [65]
Anatomia topografica [30]
Anestezie/Reanimare [17]
Alergologie [10]
Biochimia [38]
Biochimie Clinica [8]
Biofizica [14]
Biologie moleculara [28]
Biostatistica [7]
Boli Infectioase [12]
Boli infectioase la copii [27]
Boli profesionale [1]
Cardiologie [54]
Chimie bioorganică [4]
Chirurgie [65]
Chirurgia OMF [4]
Chirurgia pediatrica [15]
Cultura comunicarii [0]
Kinetoterapie [10]
Dermatologie [34]
Ecologie [2]
Endocrinologie [15]
Epidemiologie [9]
Examen de Stat USMF [18]
Farmacologie [30]
Filosofie si bioetica [19]
Fiziologia umana [41]
Fiziopatologie [37]
Ftiziopneumologie [11]
Gastroenterologie [34]
Genetica umana [39]
Geriatrie [2]
Ginecologie [22]
Igiena generala [29]
Imunologie [9]
Hematologie [31]
Hepatologie [5]
Histologie [18]
Medicina interna- Terapie [60]
Medicina de Familie [23]
Medicina de Laborator [1]
Medicina Militara [3]
Medicina legala [6]
Medicina sociala [2]
Microbiologie [14]
Morfopatologie [40]
Nefrologie [28]
Neurologie [25]
Neonatologie [16]
Nursing [7]
Obstetrica [28]
Oftalmologie [11]
ORL [11]
Oncologie [9]
Parazitologie [29]
Pediatrie si Puericultura [156]
Pneumologie [37]
Psihiatrie [56]
Psihologie [24]
Radiologie si Imagistica [38]
Reumatologie [33]
Sexologie [1]
Stomatologie [33]
Traumatologia si ortopedia [24]
Urgențe medicale [32]
Urologie [24]
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...


Ar putea sa te intereseze:


Chirurgia OMF

Raspunsuri pe bilete la examenul Chirurgia OMF


·

   Medtorrents este comunitate libera, de acea Download-ul este gratuit.

   Puteti expedia materialele Dvs pe mail: admin@medtorrents.com

 

Chirurgia OMF, specialitate stomatologică. Importanţa şi locul chirurgiei ONF în rîndul celorlalte specialităţi stomatologice şi de medicină generală.

Chirurgia buco-maxilo-facială reuneşte ştiinţa şi arta de a preveni, diagnostica şi vindeca bolile, a reconstitui formele şi restabili funcţiile din teritoriul buco-maxilo-faciali folosind cel mai adesea o intervenţie operatorie. În cadrul acestei specialităţi, se studiază sub toate aspectele anomaliile şi afecţiunile congenitale, traumatice, infecţioase, tumorale şi de altă natură ale teritoriului buco-maxilo-facial; se studiază metodele de prevenire şi combaterea durerii în vederea tuturor manoperelor sau intervenţiilor stomatologice, corectarea plastică şi funcţională a structurilor ascestui teritoriu, înlocuirea pierderilor de substanţă.

Chirurgia buco-maxilo-facială cuprinde două părţi:

— chirurgia orală (dento-alveolară, buco-dentară) studiază indicaţiile şi tehnica extracţiilor dentare, incidentele, accidentele şi complicaţiile acestora; tratamentul chirurgical al tulburărilor de erupţie dentară; metodele chirurgicale ajutătoare tratamentelor endodontice; tratamentul chirurgical al parodontopatiilor marginale cronice; metodele chirurgicale proprotetice, ca şi alte tratamente chirurgicale ale afecţiunilor dento-parodontale şi ale cavităţii bucale;

— chirurgia maxilo-facială cuprinde chirurgia tegumentului şi orificiilor feţei, chirurgia părţilor moi cervico-faciale, a maxilarelor, articulaţiilor temporo-mandibulare şi glandelor salivare, corectarea dismorfozelor faciale, refacerea morfo-funcţională a teritoriului maxilo-facial.

Importanţa şi locul pe care-l ocupă chirurgia buco-maxilo-facială în rîndul celorlalte specialităţi stomatologice rezultă din conţinutul său şi explică de ce chirurgia buco-maxilo-facială constituie o specialitate de bază a stomatologiei, fiind totodată singura specialitate din domeniul stomatologiei recunoscută oficial şi inclusă pe lista specialităţilor chirurgicale.

Importanţa chirurgiei buco-maxilo-faciale rezultă şi din frecvenţa ridicată po care o deţin afecţiunile şi intervenţiile de care se preocupă. Această frecvenţi ridicată se explică în primul rînd prin aceea că o mare parte din patologia chirurgicală a teritoriului buco-maxilo-facial rezultă din dezvoltarea şi prezenţa dinţilor, din evoluţia cariei dentare care ocupă primul loc în tabelul morbidităţii pe afecţiuni.

 

7.Asepsia si antisepsia. Dezinfectia in sectie de chirurgie OMF. Utilizarea instrumentariului si materialelor de o singura folosinta.

Asepsia cuprinde asamblul de masuri si metode prin care este prevenita cantaminarea unui produs, obiect sau organism. Prin asepie se impiedica patrunderea microbilor in cimpul operator.

Antisepsia utilizind prodee chimice, permite omorirea sau inhibareamicrobilor patogeni de pe invelisurile organismului (tegument,mucoasa sau plagi).

Dezinfectia operatiune care se utilizeaza la instrumentar aparatura vesela lenjerie.

Dezinfectia cabinetului de chirurgie OMF. UN cabinet de chirurgie OMF trebuie sa fie dotat modern. In el trebuie sa fie prezent robinet sapun lichid care sa functioneze cu pedala,dispozitive cu aer cald ,pahar de plastic sau de hirtie. Numarul persoanelor trebuie de redus pina la minim.Fotoliu dentar se dezinfecteaza de mai multe ori pe zi, piesele fotoliului botoanele trebuie sterse cu servetele imbibate in alcool 70%, scuipatoarea trebuie stearsa frecvent. Aerisirea se efectuieaza de mai multe ori pe zi. Lasfirsitul zilei de lucru se efectueazaingrijirea mobilierului, dezinfectiea scuipatoarei,dezinfectiea umeda a podelei,peretilor cu sapun crezol 2% sau cu alte solutii sau spraiuri dezinfectante. Saptaminal se efectuieaza curateniea ginerala.

8.Metodele de sterilizare a instrumentariului si materialelor folosite in chirurgia OMF.

Sterilizarea prin caldura umeda

*Sterilizarea prin vapori sub presiune la autoclav este cea mai eficienta si mai completa metoda de sterilizare. Presiunea de 2-2.5 atmosferi timp de 30 min.In autoclav se poate de steriliza tot necesarul de lucru.

*Fierberea sub presiune se efectueaza in autoclav la 2 atmosfere 134 C timp de 30 min.

Sterilizarea prin caldura uscata

*Sterilizarea cu aer cald in cuptorul Poupinel are loc la temperatura de 180 C timp de 60 min.

Sterilizarea prin radiatii

*Radiatii ionizante utilizeaza razele gama emise de cobalt 60 cu penetrabilitate mare.Este o metoda buna de sterilizare.

*Razi neionizante razele ultaviolete au indicatii reduse pentru diminuarea numarului de germenin din aerul salilor de operatii si tratament de pe suprafete expuse actiunea lor antibacteriana este eficace dar se executa la distanta cel mult un metru.

Sterilizarea si dezinfectia prin gaze.

*Oxidul de etilen este un agent sterilizant gazos aproape ideal,cu proprietati bactericide, cu mare potentieal de penetratie si difuziune.

 

9.Pregătirea medicului chirurg către intervenţia chirurgicală. Pregătirea pacientului către intervenţie sub anestezie generală.

1. Vestimentatia,incaltamintea si alte atribute speciale ale medicului chirurg si asistentei medicale.

2. Dezinfectarea miinilor chirurgului:

 • Metoda simpla
 • Metoda Spasocucotki-Kocergin
 • Dezinfectarea miinilor cu bigluconat de clorhexidina -0,5% (2-3 min)
 • Dezinfectarea miinilor cu novesept 3% (2-3 min)
 • Dezinfectarea miinilor cu rezentin,tolozan,degmin,degmicin cu tampon 2-3 min.

3. Folosirea halatelor sterile,bonetelor,mastilor cit si celor de o singura folosinta

4.Pregatirea materialelor necesare pentru interventie in regiunea oro-maxilo-faciala (salfete,sorturi,materiale de sutura,tampoane)

5.Pregatirea psihologica a medicului pentru interventia chirurgicala.

6.Pozitia medicului in timpul operatiei si extractiei dentare.

 

Medicul si colaboratorii sai atunci cind efectuaza tratamente de chirurgie stomatologica,trebuie sa aiba o atitudine riguros chirurgicala.Halatele cu minici scurte pentru a permite spalarea corecta pe miini,trebuie dezinfectate si schimbate frecvent.Purtarea bonetei este obligatorie.Se scot inelele bratarile etc care nepermitind o spalare corecta ajuta la transmiterea microbilor de la pacienti la personalul medical si de la acesta la alti pacienti.Unghiile trebuie sa fie scurt taiate.

Echipamentul de protecţie cuprinde: halat, ciupici, bonetă, masca de protecţie pentru nas, gură şi ochelarii  speciali

 

 • 2.Dezinfectia miinilor chirurgului

 

 • Pentru interventiile chirurgicale maxilo-faciale este obligatorie  spalarea  chirurgicala a miinilor si antebratelor cu apa,sapun si perii sterile,clatire cu apa calda sterila in jet si 2-3 min antiseptizare cu alcool – 70% sau solutie care contine clorhexidin,hexaclorofen,bromocet Tego 103S.Se imbraca halat ,masca si manusi de cauciuc sterile intrucit nici una din metodele de spalare nu realizeaza o antiseptizare perfecta.      Pentru pregătirea mâinilor către intervenţiile chirurgicale sunt recomandate următoarele procedee şi reguli:
              Spălarea igienică cu apă şi săpun care se realizează înaintea fiecărei intervenţii chirurgicale. Metoda Spasocucotki-Kocergin presupune  spalarea fragmentata a miinilor:
  1.spalarea miinii
  2.spalarea miinii cu includerea jumatatii distale a antebratului
  3.spalarea miinii cu intregul antebrat
 • Spălarea igienică trebuie urmată de antiseptizarea mâinilor cu: soluţie de clorhexidină 0,5% şi alcool etilic 70-80 grade.
Vizualizat: 1756     Download: 450

Comentarii:


avatar


Materiale noi pe site:
Cele mai citite materiale:  
Design by Dr. wikko © 2019