...

                        

Anatomia omului [66]
Anatomia topografica [30]
Anestezie/Reanimare [17]
Alergologie [10]
Biochimia [38]
Biochimie Clinica [8]
Biofizica [12]
Biologie moleculara [28]
Biostatistica [7]
Boli Infectioase [12]
Boli infectioase la copii [27]
Boli profesionale [1]
Cardiologie [54]
Chimie bioorganică [4]
Chirurgie [65]
Chirurgia OMF [4]
Chirurgia pediatrica [15]
Cultura comunicarii [0]
Kinetoterapie [10]
Dermatologie [32]
Ecologie [2]
Endocrinologie [15]
Epidemiologie [9]
Examen de Stat USMF [18]
Farmacologie [30]
Filosofie si bioetica [17]
Fiziologia umana [42]
Fiziopatologie [37]
Ftiziopneumologie [11]
Gastroenterologie [34]
Genetica umana [39]
Geriatrie [2]
Ginecologie [22]
Igiena generala [29]
Imunologie [9]
Hematologie [31]
Hepatologie [5]
Histologie [17]
Medicina interna- Terapie [61]
Medicina de Familie [22]
Medicina de Laborator [1]
Medicina Militara [3]
Medicina legala [6]
Medicina sociala [2]
Microbiologie [14]
Morfopatologie [40]
Nefrologie [28]
Neurologie [25]
Neonatologie [16]
Nursing [7]
Obstetrica [28]
Oftalmologie [11]
ORL [10]
Oncologie [9]
Parazitologie [11]
Pediatrie si Puericultura [156]
Pneumologie [37]
Psihiatrie [56]
Psihologie [24]
Radiologie si Imagistica [38]
Reumatologie [33]
Sexologie [1]
Stomatologie [33]
Traumatologia si ortopedia [24]
Urgențe medicale [32]
Urologie [24]
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...


Ar putea sa te intereseze:


Examen de Stat USMF

Subiecte pentru examenul de licenţă la rezidenţii anului III, specializarea „Medicină de familie”


·

   Medtorrents este comunitate libera, de acea Download-ul este gratuit.

   Puteti expedia materialele Dvs pe mail: admin@medtorrents.com

 

MEDICINĂ DE FAMILIE

 1. Medicina de Familie. Definiţia. Scopurile.  Particularităţile. Rolul Medicinei de Familie în medicina contemporană. Deosebirea de celelalte forme de specialităţi medicale.
 2. Principiile Medicinei de Familie. Drepturile şi obligaţiile de funcţie a medicului de familie. Criteriile de apreciere a calităţii activităţii.
 3. Medicul de familie în contextul relaţiilor profesionale. Conţinutul activităţii medicului de familie. Caracteristice profesioniste şi umane necesare pentru practicarea medicinei de familie. Activitatea în echipă. Colaborarea medicului de familie cu specialiştii de profil.
 4. Aspectele etice în medicina de familie. Drepturile  pacienţilor şi obligaţiile  medicului de familie. Consimţământul  informat, tipuri. Confidenţialitatea. Realizarea în practică. Legislaţia RM cu privire la drepturile şi responsabilităţile medicilor şi pacienţilor.
 5. Pacientul în contextul familiei. Definiţia familiei. Tipurile şi funcţiile familiei. Factorii ce influenţează starea de sănătate a familiei.
 6. Structura şi funcţiile familiei. Familia funcţională şi familia disfuncţională. Influenţa tipului familiei şi atmosferei în familie asupra sănătăţii membrilor ei. Boli cu agregare familială.
 7. Pacientul în contextul familiei. Modele de relaţii medic de familie – pacient – familie. Asistenţa medicală orientată pe familie.
 8. Etapele  în viaţa de familie. Problemele diferitelor etape din ciclurile vieţii de familie.                                      Factori care pot influenţa sănătatea familiei. Activitatea în familie şi comunitate în menţinerea sănătăţii şi prevenirea bolilor.
 9. Consultul în medicina de familie. Scopul, etapele, particularitățile consultului.

Funcțiile medicului de familie în timpul consultului. Formarea deprinderilor necesare da a organiza consultul centrat pe pacient.

 1. Aplicarea metodelor și tehnicilor  de interviu medical. Dezvoltrarea abilităților de comunicare. Cauzele eșecului unui consult medical în condiții de asistență medicală primară.
 2. Soluționarea problemelor specifice. Prevalența și incidența afecțiunilor în comunitate. Colectarea selectivă și interpretarea  informațiilor din anamneză, examenul fizic.
 3. Organizarea consultului. Consultaţia centrată pe pacient. Tehnici  de comunicare eficientă. Importanţa comunicării în satisfacţia pacientului.
 4. Abordarea comprehensivă. Conceptul de comorbiditate. Principii de evaluare și conduită a problemelor de sănătate  complexe și concurente ale pacientului.
 5. Abordarea holistică a pacientului în practica medicului de familie. Conceptul abordării holistice. Asistenţa medicală conform modelului bio-psiho-social luând în considerare aspectele culturale și existențiale ale pacientului
 6. Activitatea medicului de familie în condiţiile asigurărilor medicale. Principiile sistemului de asigurare obligatorie în medicină. Caracteristica asigurărilor medicale obligatorii în RM.
 7. Conţinutul activităţilor medicului de familie în cadrul asigurărilor obligatorii de sănătate. Pachetul serviciilor prestate persoanelor asigurate. Programul unic de asigurare obligatorie medicală în asistenţa medicală primară.
 8. Particularităţile diagnosticului în Medicina de Familie. Diferite tipuri de diagnostic. Factori care determină tipul de diagnostic. Diagnosticului clinic precoce. Necesităţile de confirmare a diagnosticului clinic.
 9. Factori care influenţează procesul de diagnostic în Medicina de Familie. Dificultăţile procesului de diagnostic. Importanţa stabilirii diagnosticului precoce.Sinteza diagnostică.
 10. Investigaţiile paraclinice care pot fi efectuate la etapa oficiului medicului de familie. Strategia de alcătuire a unui plan de investigaţii paraclinice. Colaborarea  cu serviciile de specialitate.
 11. Particularităţile tratamentului în Medicina de Familie.  Particularităţile tratamentului  determinate de natura bolii, condiţiile socio-economice ale pacientului. Importanţa tratamentului medicamentos, nemedicamentos. Informarea şi cointeresarea pacientului.
 12. Particularităţile tratamentului determinate de necesităţile tratamenului integral al pacientului. Îngrijiri continue. Medicina bazată pe dovezi. Indicaţii generale pentru spitalizare.
 13. Asistenţa medicală la domiciliu.  Organizarea vizitei. Structura solicitărilor la domiciliu. Particularităţile consultaţiei.  Avantajele şi dezavantajele consultaţiei  la domiciliu.
 14. Asistenţa medicală la domiciliu. Particularităţile diagnosticului la domiciliu. Decizia terapeutică.Boli care pot fi tratate la domiciliu. Particularităţile tratamentului la domiciliu. Evaluarea rezultatelor.
 15. Particularităţile supravegherii tratamentului ambulator. Tipuri, modalităţi de supraveghere. Aprecierea compleanţei, eficacităţii tratamentului. Supravegherea pacienţilor cu risc crescut.Colaborarea cu specialiştii de profil.
 16. Definiţia  sănătăţii. Promovarea sănătăţii în comunitate/instituţie în  contextul  activităţilor preventive. Ciclul activităţilor de promovare a sănătăţii: caracteristica componentelor. Competenţele necesare în promovarea sănătăţii.
 17. Diagnosticul de sănătate. Procesul de bază în planificarea şi evaluarea activităţilor. Identificarea necesităţilor şi priorităţilor. Educaţia pentru sănătate.
 18. Criteriile de stabilire a diagnosticului de sănătate. Gradele de sănătate. Stabilirea scopurilor şi obiectivelor în educaţia pentru sănătate.  Planificarea activităţilor. Identificarea resurselor. Elaborarea planului de acţiuni. Metodele  de evaluare. Implementarea.
Vizualizat: 275     Download: 102

Comentarii:


avatar


Materiale noi pe site:Cele mai citite materiale:  
Design by Dr. wikko © 2018