...

                        

Anatomia omului [66]
Anatomia topografica [30]
Anestezie/Reanimare [17]
Alergologie [10]
Biochimia [38]
Biochimie Clinica [8]
Biofizica [12]
Biologie moleculara [28]
Biostatistica [7]
Boli Infectioase [12]
Boli infectioase la copii [27]
Boli profesionale [1]
Cardiologie [54]
Chimie bioorganică [4]
Chirurgie [65]
Chirurgia OMF [4]
Chirurgia pediatrica [15]
Cultura comunicarii [0]
Kinetoterapie [10]
Dermatologie [32]
Ecologie [2]
Endocrinologie [15]
Epidemiologie [9]
Examen de Stat USMF [18]
Farmacologie [30]
Filosofie si bioetica [17]
Fiziologia umana [42]
Fiziopatologie [37]
Ftiziopneumologie [11]
Gastroenterologie [34]
Genetica umana [39]
Geriatrie [2]
Ginecologie [22]
Igiena generala [29]
Imunologie [9]
Hematologie [31]
Hepatologie [5]
Histologie [17]
Medicina interna- Terapie [61]
Medicina de Familie [22]
Medicina de Laborator [1]
Medicina Militara [3]
Medicina legala [6]
Medicina sociala [2]
Microbiologie [14]
Morfopatologie [40]
Nefrologie [28]
Neurologie [25]
Neonatologie [16]
Nursing [7]
Obstetrica [28]
Oftalmologie [11]
ORL [10]
Oncologie [9]
Parazitologie [11]
Pediatrie si Puericultura [156]
Pneumologie [37]
Psihiatrie [56]
Psihologie [24]
Radiologie si Imagistica [38]
Reumatologie [33]
Sexologie [1]
Stomatologie [33]
Traumatologia si ortopedia [24]
Urgențe medicale [32]
Urologie [24]
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...


Ar putea sa te intereseze:


Gastroenterologie

Enteropatiile cronice


·

   Medtorrents este comunitate libera, de acea Download-ul este gratuit.

   Puteti expedia materialele Dvs pe mail: admin@medtorrents.com

 

  Diareile cronice se caracterizează atât printr-o creştere a volumului excreţiei fecale (>200 ml/m2 suprafaţă corporeală), cu o durată peste 15 zile, cât şi prin răsunetul nutriţional cu evoluţie rapidă.

  Clasic, pe plan fiziopatologic, diareile cronice erau împărţite în 2 grupe:

• diarei prin malabsorbţie;

• diarei prin maldigestie.

  Ţinând seama de datele recente trebuie să acceptăm în practică altă împărţire a lor şi anume:

• Diarei severe prelungite (denumite anterior diarei grave rebele sau “intractable diarrhea”), la care nu se poate găsi o etiologie precisă şi a căror evoluţie este adeseori dependentă de tehnicile de nutriţie parenterală şi, apoi, enterală;

• Enteropatii cronice specifice care se caracterizează printr-o etiologie clară, ceea ce conduce la un tratament dietetic şi medicamentos exact.

 

DIAREILE SEVERE PRELUNGITE (DSP)

  Se caracterizează printr-un ansamblu de condiţii fiziopatologice comune care conduc la perturbaţii funcţionale şi anatomice ale proceselor de digestie-absorbţie, responsabile de o intoleranţă digestivă, mai mult sau mai puţin completă, dar prelungită.

Etiologie

  Mai mulţi factori pot fi consideraţi favorizanţi în declanşarea şi prelungirea unei diarei severe şi prelungite.

  Vârsta este, în mod obişnuit, sub 3 luni. Malnutriţia este frecvent cauza, dar aceasta este întotdeauna efectul DSP, fiind un element extrem de important în închiderea cercului vicios.

  Înţărcatul precoce , dietele repetate “de flămânzire” din cursul enterocolitelor acute, nivelul scăzut socio-economic pot sta la originea debutului malnutriţiei protein-calorice.

Fiziopatologie

  Existenţa sau persistenţa unei greutăţi inferioare celei de la naştere la vârsta de 6 săptămâni constituie întotdeauna un criteriu de gravitate, aceşti sugari nemaiputând fi trataţi şi menţinuţi doar cu o alimentaţie orală simplă, fracţionată. Evaluarea nutriţională în aceste circumstanţe este indispensabilă pentru a evita trecerea la forme majore de malnutriţie, procedând la precizarea criteriilor antropometrice şi la căutarea leziunilor cutanate carenţiale.

  Căutarea unui deficit imunitar şi al carenţelor specifice (vitaminele A, E, retinol binding protein, zinc, cupru, acizi graşi esenţiali) permit adaptarea procedurilor nutriţionale.

Malnutriţia proteino-energetică (MPE)

 

  MPE poate induce atrofie a mucoaselor gastrică şi jejunală prin încetinirea reînnoirii celulare. Atrofia vilozitară se însoţeşte de o reducere a activităţii enzimatice a “marginii în perie”. Reducerea compartimentului proteic duce, de asemenea, la o diminuare a secreţiilor enzimatice pancreatice şi biliare. Aceste alterări structurale şi funcţionale vor determina o alterare a fenomenului digestie-absorbţie.

Malabsorbţia hidraţilor de carbon

  Cel mai frecvent se instalează deficitul de lactază, scăderea activităţii lactazice fiind legată, în principiu, de severitatea atrofiei vilozitare. Intoleranţa la lactoză se traduce prin diaree apoasă, iritantă, cu scăderea pH-ului materiilor fecale sub 5 şi cu prezenţa de lactoză nescindată în scaun şi, eventual, evidenţierea creşterii concentraţiei acidului lactic în scaun.

  Zaharoza, şi cu deosebire maltoza, sunt mai puţin interesate, ceea ce permite utilizarea maltozei în alimentaţie. Toleranţa la monozaharide (glucoză, fructoză) şi la polimerii de glucoză (dextrin-maltoză, amidon) este, în general, bună, cu excepţia formelor severe de malnutriţie.

 

Malnutriţia şi malabsorbţia proteinelor

  Atrofia vilozitară şi leziunile polului apical al enterocitelor alterează activitatea amino-peptidazică, cu o insuficientă scindare a proteinelor, fapt agravat şi de contaminarea bacteriană a jejunului şi ileonului care împiedică absorbţia proteică. Se poate asocia şi o componentă de “pierdere de proteine”, respectiv o enteropatie exudativă. Se produce în plus o epuizare a activităţii proteazelor pancreatice, în special a tripsinei. Activarea tripsinogenului în tripsină activă (atât cât se produce !) poate fi împiedicată de deficitul de enterokinază, enzimă care se găseşte la nivelul marginii în perie.

Malabsorbţia grăsimilor

  Defectul  de solubilizare al sărurilor biliare şi al miceliilor, la care se adaugă tulburările motricităţii care induc o lipoliză insuficientă şi o malabsorbţie, sunt principalii factori răspunzători de malabsorbţia grăsimilor. Se asociază fenomenul de contaminare bacteriană care constituie un factor agravant.

Sensibilizarea la proteinele alimentare

  Posibilitatea unei sensibilizări primare la proteinele alimentare, în special la proteinele laptelui de vacă, ca unul dintre factorii declanşatori ai unei diarei severe şi prelungite a fost subliniată de mulţi autori, dar sensibilizarea se poate produce şi secundar (!!), date fiind leziunile intestinale anterior descrise, permiţând trecerea moleculelor antigenice. Astfel se explică proasta toleranţă a unui lapte artificial pentru prima vârstă, inclusiv a formulelor de lapte delactozat. Sensibilizarea se poate produce, de asemenea, la orez şi, uneori, chiar la hidrolizate de proteine.

Vizualizat: 136     Download: 61

Comentarii:


avatar


Materiale noi pe site:Cele mai citite materiale:  
Design by Dr. wikko © 2018