...

                        

Anatomia omului [66]
Anatomia topografica [30]
Anestezie/Reanimare [17]
Alergologie [10]
Biochimia [38]
Biochimie Clinica [8]
Biofizica [12]
Biologie moleculara [28]
Biostatistica [7]
Boli Infectioase [12]
Boli infectioase la copii [27]
Boli profesionale [1]
Cardiologie [54]
Chimie bioorganică [4]
Chirurgie [65]
Chirurgia OMF [4]
Chirurgia pediatrica [15]
Cultura comunicarii [0]
Kinetoterapie [10]
Dermatologie [32]
Ecologie [2]
Endocrinologie [15]
Epidemiologie [9]
Examen de Stat USMF [18]
Farmacologie [30]
Filosofie si bioetica [17]
Fiziologia umana [42]
Fiziopatologie [37]
Ftiziopneumologie [11]
Gastroenterologie [34]
Genetica umana [39]
Geriatrie [2]
Ginecologie [22]
Igiena generala [29]
Imunologie [9]
Hematologie [31]
Hepatologie [5]
Histologie [17]
Medicina interna- Terapie [61]
Medicina de Familie [22]
Medicina de Laborator [1]
Medicina Militara [3]
Medicina legala [6]
Medicina sociala [2]
Microbiologie [14]
Morfopatologie [40]
Nefrologie [28]
Neurologie [25]
Neonatologie [16]
Nursing [7]
Obstetrica [28]
Oftalmologie [11]
ORL [10]
Oncologie [9]
Parazitologie [11]
Pediatrie si Puericultura [156]
Pneumologie [37]
Psihiatrie [56]
Psihologie [24]
Radiologie si Imagistica [38]
Reumatologie [33]
Sexologie [1]
Stomatologie [33]
Traumatologia si ortopedia [24]
Urgențe medicale [32]
Urologie [24]
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...


Ar putea sa te intereseze:


Gastroenterologie

Enteroscopia


·

   Medtorrents este comunitate libera, de acea Download-ul este gratuit.

   Puteti expedia materialele Dvs pe mail: admin@medtorrents.com

 

Enteroscopia “push cea mai comună formă de enteroscopie este aceea în care se avansează un endoscop lung în intestinul subţire, în timpul EDS. În timpul enteroscopiei “push”, endoscopul este împins dincolo de ligamentul Treitz, în jejunul proximal. Enteroscopia “push” este numită de asemenea şi Endoscopie superioară adâncă, Endoscopie gastro-duodenală extinsă sau Enteroscopie.

 Au fost dezvoltate instrumente mai lungi.

 Odată cu dezvoltarea unui “overtube” care limitează încurbarea endoscopului la inserţia acestuia în stomac, a devenit posibilă examinarea profundă a jejunului.

Cele mai noi enteroscoape măsoară 200-225 cm în lungime. Momentan se găsesc “overtubes” de 60 sau 100 cm. Unele au un vârf de 10 cm din Gore-Tex. Acest material este moale şi pliabil, limitând lezarea mucoasei când se avansează acest al doilea tub peste endoscop.

Acest “overtube”, denumit şi tub de susţinere, este aşezat la baza tubului de inserţie al enteroscopului.

Odată enteroscopul ajuns în jejun, al doilea tub este avansat prin esofag până când vârful distal ajunge în a două porţiune a duodenului (pentru “overtube” de 60 cm) sau dincolo de ligamentul Treitz (pentru “overtube” de 100 cm).

 Indicaţii şi Rezultate

Există câteva indicaţii pentru enteroscopia “push” a intestinului subţire proximal.

Actualmente este acceptată ca şi metodă de obţinere a biopsiilor de intestin subţire deoarece durata de examinare este scurtă, specimenele de biopsie sunt de bună calitate şi procedura este relativ uşoară atât pentru pacient cât şi pentru examinator.

Enteroscopia “push” este deseori folosită pentru a căuta cauza unei hemoragii gastrointestinale obscure. Rezultate diagnostice pozitive variază între 13 şi 38% din cazuri.

Messer et al au descoperit sursa hemoragiei la 20 din 52 de pacienţi ; au fost descoperite 9 angiodisplazii şi 11 tumori de intestin subţire. Foutch et al.  a raportat rezultate pozitive la 38% din 39 de pacienţi, 80% din diagnostice fiind reprezentate de angiodisplazie.

Chong et al. au efectuat enteroscopie “push” la 68 de pacienţi, 55 de pacienţi fiind investigaţi pentru hemoragie gastrointestinală obscură. Leziuni hemoragice au fost găsite distal de ligamentul Treitz la 14 pacienţi (25%), angiodisplazia reprezentând din nou diagnosticul cel mai frecvent. Leziuni au mai fost găsite la nivelul intestinului subţire la 19 pacienţi din cei 31 (61%) investigaţi de Harris et al. pentru hemoragie gastrointestinală obscură sau anemie prin deficit de fier neexplicată. Angiodisplazia intestinului subţire a fost cel mai comun diagnostic, fiind întâlnită la 12 pacienţi.

Enteroscopia cu sondă

Enteroscopia cu sondă poate permite vizualizarea întregului intestin subţire. Procedeul pe care se bazează acest tip de examinare constă în montarea unui balonaş la capătul unui endoscop lung, cu diametrul mic. Odată balonaşul destins cu apă sau aer, endoscopul flexibil va fi propulsat pe baza mişcărilor peristaltice către intestinul subţire distal. Evaluarea endoscopică se efectuează la retragerea endoscopului.

 Indicaţii şi Rezultate

În prezent, singura indicaţie pentru enteroscopia cu sondă este reprezentată de hemoragia gastrointestinală ocultă (HGIO). Iniţial, Willis şi Waye  au raportat rezultate obţinute în cazul a 60 de pacienţi cu HGIO, în 33% din cazuri leziunea fiind localizată la nivelul intestinului subţire. Similar, Barthel at al. au obţinut rezultate pozitive la 27,8% din 18 pacienţi, iar Gostout et al. au obţinut rezultate pozitive la 26% din 35 de pacienţi.

Într-un raport ulterior un enteroscop oral a fost folosit pentru a spori confortul pacientului şi a micşora timpul necesar medicului pentru efectuarea manoperei. Enteroscopul cu sondă a fost folosit de Morris et al.  pentru a evalua 15 pacienţi cu HGIO care se aflau sub tratament cu AINS. Şapte pacienţi au prezentat ulceraţii jejunale sau ileale. 

Enteroscopia cu dublu balon

Cunoscută şi sub numele de Enteroscopia “push-and-pull” (împinge şi trage), este o tehnică endoscopică pentru vizualizarea intestinului subţire. A fost dezvoltată de Hironori Yamamoto în 2001. Este o “noutate” în domeniul endoscopiei fiind prima tehnică endoscopică ce permite vizualizarea întregului tract intestinal în timp real.

 

Tehnica presupune folosirea unui balonaş la capătul unei camere video speciale şi a unui “overtube”, care este un al doilea tub ce se montează peste endoscop, şi care este prevăzut de asemenea cu un balonaş.

 Procedura este mereu efectuată sub anestezie generală, dar poate fi efectuată şi folosind sedarea conştientă.

 Enteroscopul şi “overtub-ul” sunt introduse prin cavitatea bucală şi folosindu-se tehnica obişnuită, se avansează până în intestinul subţire. Apoi, enteroscopul este introdus puţin mai departe faţă de overtube şi balonaşul de la capătul acestuia este destins. Datorită fricţiunii dintre enteroscop şi peretele intestinal, intestinul subţire se pliază către overtube. În acest moment se destinde balonaşul al doilea iar balonaşul enteroscopului se desumflă. Acest proces se continuă până când tot intestinul subţire este vizualizat.

 Enteroscopul cu dublu balon poate fi inserat şi retrograd, prin colon, şi trecut în ileon pentru vizualizarea intestinului subţire terminal.

 

 Indicaţii:

-Hemoragii gastrointestinale de cauze nedeterminate

-Anemie prin deficit de fier cu gastroscopie şi colonoscopie normală

-Vizualizarea şi acţionarea în scop terapeutic la nivelul unor leziuni la nivelul intestinului subţire observate prin metode imagistice tradiţionale

-ERCP postoperator la pacienţi cu ansă aferentă lungă

-Extractie corp strain

Avantaje faţă de alte tehnici de vizualizare a  intestinului subţire (bariu pasaj, endoscopia cu capsulă):

-Permite vizualizarea întregului intestin subţire (in timp real ) până la ileonul terminal

-Permite efectuarea de manopere terapeutice

-Permite biopsierea mucoasei instinului subţire, rezecţia polipilor de la acest nivel, plasarea de stenturi şi efectuarea de dilatări de stricturi ale intestinului subţire

-Permite acces la nivel intestinal pentru pacienţii cu ansă aferentă lungă după o antrectomie Billroth II

Dezavantaje.

Dezavantajul principal la enteroscopia cu dublu balon este reprezentat de timpul necesar vizualizării întregului intestin subţire. Acesta poate depăşi 3 ore şi poate necesita ca pacientul să fie internat pentru procedură.

S-au raportat de asemenea cazuri de Pancreatită acută şi necroză intestinală asociate acestei tehnici.

Vizualizat: 146     Download: 50

Comentarii:


avatar


Materiale noi pe site:Cele mai citite materiale:  
Design by Dr. wikko © 2018