...

                        

Anatomia omului [66]
Anatomia topografica [30]
Anestezie/Reanimare [17]
Alergologie [10]
Biochimia [38]
Biochimie Clinica [8]
Biofizica [12]
Biologie moleculara [28]
Biostatistica [7]
Boli Infectioase [12]
Boli infectioase la copii [27]
Boli profesionale [1]
Cardiologie [54]
Chimie bioorganică [4]
Chirurgie [65]
Chirurgia OMF [4]
Chirurgia pediatrica [15]
Cultura comunicarii [0]
Kinetoterapie [10]
Dermatologie [32]
Ecologie [2]
Endocrinologie [15]
Epidemiologie [9]
Examen de Stat USMF [18]
Farmacologie [30]
Filosofie si bioetica [17]
Fiziologia umana [42]
Fiziopatologie [37]
Ftiziopneumologie [11]
Gastroenterologie [34]
Genetica umana [39]
Geriatrie [2]
Ginecologie [22]
Igiena generala [29]
Imunologie [9]
Hematologie [31]
Hepatologie [5]
Histologie [17]
Medicina interna- Terapie [61]
Medicina de Familie [22]
Medicina de Laborator [1]
Medicina Militara [3]
Medicina legala [6]
Medicina sociala [2]
Microbiologie [14]
Morfopatologie [40]
Nefrologie [28]
Neurologie [25]
Neonatologie [16]
Nursing [7]
Obstetrica [28]
Oftalmologie [11]
ORL [10]
Oncologie [9]
Parazitologie [11]
Pediatrie si Puericultura [156]
Pneumologie [37]
Psihiatrie [56]
Psihologie [24]
Radiologie si Imagistica [38]
Reumatologie [33]
Sexologie [1]
Stomatologie [33]
Traumatologia si ortopedia [24]
Urgențe medicale [32]
Urologie [24]
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...


Ar putea sa te intereseze:


Neonatologie

Tratamentul socului septic la copii


·

   Medtorrents este comunitate libera, de acea Download-ul este gratuit.

   Puteti expedia materialele Dvs pe mail: admin@medtorrents.com

 

Tratamentul infectiilor grave bacteriene la copii trebuie sa tina seama de progresia evenimentelor de la bacteriemie la sepsis si deci la sindromul raspunsului inflamator sistemic (sepsis syndrome, SIRS) si implicit de complicatiile acestora.

A. Tratamentul patogenetic

1. Umplerea patului vascular pentru cresterea volumului sanguin si imbunatatirea perfuziei tisulare cu albumina umana, plasma proaspata congelata - in cazul prezentei CID, solutii macromoleculare.

–Se administreaza 10-20-40 ml/kg corp cu monitorizarea debitului urinar (1-2 ml/kg/ora) si a PVC (10-15 cm H2O).

–Se recomanda albumina umana pentru ca prin marimea moleculei sale realizeaza o umplere a patului vascular in cantitati mai reduse decat dextranul. Datorita posibilitatii recaderii colapsului endotoxinic (prin eliberarea de mai multe ori de endotoxine in circulatie ca urmare a lizei bacteriene) uneori lichidele administrate pot totaliza o suma mai mare decat masa sanguina (80 ml/kg) ceea ce poate duce (mai ales daca se asociaza si insuficienta cardiaca) la edeme si supraincarcare cardio-vasculara.

–In cazul prezentei CID este preferabila administrarea de plasma proaspata congelata (PPC) care creste concentratia factorilor de coagulare si aduce aport de factori anticoagulanti ca antitrombina III, proteinele C si S.

–In caz de anemie importanta se poate efectua transfuzie de sange izogrup, izoRh, testat pentru HIV, virusurile hepatitice si CMV

2. Cresterea frecventei cardiace prin stimulare beta 1 adrenergica

Dopamina reprezinta de obicei agentul inotrop in socul septic: in doze intermediare 4-8 mcg/kg/minut are actiune moderata inotrop pozitiva si favorizeaza cresterea vascularizatiei renale, cerebrale si coronariene, fiind “diureticul” cel mai intrebuintat in acest tip de colaps.

–In doze mari (10-15 mcg/kg/minut) produce vasoconstrictie.

–Nu se amesteca cu bicarbonatul si nu se administreaza in prezenta unor tulburari de ritm. Studii recente au aratat ca efectele dozelor mici de dopamina scad rapid in timp si sunt inexistente la bolnavii cu soc septic tratati cu catecolamine. Acest lucru sugereaza o desensibilizare a receptorilor dopaminergici renali.

–Este necesara monitorizarea debitului urinar, a tensiunii arteriale, frecventei cardiace si PVC.

Dobutamina 10-15 mcg/kg/min

–are efect inotrop pozitiv cu efect cronotrop minimal; are slaba activitate vasodilatatoare.

–Se asociaza dopaminei in caz de functie miocardica scazuta.

•In caz de insuficienta miocardica si hipotensiune arteriala importanta e necesara noradrenalina sau adrenalina

Noradrenalina

–in doze mici 0,1 mcg/kg/min produce efecte inotrop si cronotrop pozitive cu moderata vasoconstrictie periferica

Adrenalina in doze de 0,5 mcg/kg/minut are actiune vasoconstrictoare si moderate efecte cardiace beta 1 (cresterea alurii si contractilitatii)

–Nu se administreaza in amestec cu alcaline, cu isoproterenol (poate da tulburari de ritm). Este necesara monitorizarea presiunii arteriale sistemice si alurii ventriculare.

•In lipsa de raspuns la vasoconstrictoare se poate folosi AMRINONE (= agent inotrop, noradrenergic) care exercita efecte hemodinamice prin scaderea productiei de TNF.

Isoproterenolul 0,1-0,5 mcg/kg/minut are efecte inotrop si cronotrop pozitive puternice si este vasodilatator periferic reducand presarcina. Este indicat in caz de hipoperfuzie tisulara dupa umplerea patului vascular.

3. Ameliorarea contractilitatii miocardice

–glicozizi cardiaci (digitala si derivatii sai) cresc contractilitatea cordului insuficient si debitul cardiac producand si o vasoconstrictie periferica directa si reflexa, in cazul functiei normale a ventriculului stang si/sau daca injectarea I.V. este rapida;

–corectarea dezechilibrelor metabolice (hipoxie, acidoza, hipoglicemie)

4. Corectarea anomaliilor acido-bazice si electrolitice stiute fiind efectele negative ale acidozei, hipoxiei si hipoglicemiei asupra metabolismului celular si scaderea raspunsului adrenergic la catecolamine

 

Terapieexperimentala” in sepsis

•Odata cu descifrarea fiziopatologiei socului septic se incearca noi posibilitati terapeutice:

1. Anticorpi monoclonali antiendotoxina (de tip IgM) in socul sever produs de bacili gram negativi. Preparat HA-1A 6 mg/kg I.v. max 100 mg.

  Se mizeaza pe legarea acestora de endotoxine si limitarea efectului patogen.

2. Anticorpi antiTNF alfa utili mai ales la bolnavii cu nivelul seric al ILK6 > 1000 pg/ml.

3. Inhibitori de nitric oxid sintetaza (546 C88) pentru combaterea hipotensiunii sistemice.

4. Administrarea de angiotensina II in HTA severa refractara.

5. Antitrombina III este o proteaza serica inhibitoare a activarii trombinei limitand agregarea plachetara, producerea de citokine proinflamatorii. In sepsis nivelul ei e scazut. Administrarea de 90-120 UI/kg/zi s-a dovedit conform unor studii benefica.

6. Administrarea de agenti antiapoptozici este in studiu experimental (s-a demonstrat cresterea apoptozei in organele limfoide si in unele tesuturi parenchimatoase fapt ce contribuie la supresia imuna, anergie si disfunctia organica sistemica).

7. Tratament cu IgG anti MIF (macrofage migration inhibitory factor)

  MIF = citokina sintetizata de macrofage, implicata in raspunsul gazdei vis-à-vis de bacteriile gram pozitive si negative, reprezinta un mediator major al sepsisului sever productia sa crescand progresiv in cursul infectiei.

B. Tratamentul etiologic - Antibioterapia

•Se incepe imediat dupa recoltarea probelor de laborator, se administreaza intravenos si trebuie sa tina cont de teren (exemplu neutropeniile si alte deficite imune) si de poarta de intrare.

•In alegerea antibioticelor (monoterapie sau in asociatie cu efect sinergic) trebuie avute in vedere urmatoarele deziderate:

a) sa acopere spectrul etiologic posibil / presupus al infectiei, avand efect bactericid

b) sa realizeze concetratii mari net superioare CMI si CMB, care sa asigure un nivel de eficienta bactericida a serului corespunzator si un efect postantibiotic indelungat

c) sa aiba o buna penetranta (ex. a barierei hemato-encefalice) la nivelul diverselor focare infectioase si sa realizeze concentratii eficiente

d) sa determine o eliberare scazuta de endotoxina (exemplu in cazul antibioticelor beta-lactamice sa se lege de PBP2 - proteina de legare a penicilinei 2 - cu formare de sferoplaste spre deosebire de legarea selectiva de PBP3 care determina aparitia unor forme bacteriene filamentoase declansand eliberarea unor cantitati crescute de endotoxina)

e) sa nu fie inactivate de beta-lactamazele mediate plasmidic sau cromozomal

f) sa fie cat mai putin toxice

g) posologia sa fie adaptata varstei, greutatii bolnavului, functiei hepatice si renale cu respectarea stricta a modului de administrare specific

h) este necesara monitorizarea permanenta a starii clinice si biologice cu sesizarea aparitiei eventualelor efecte adverse; durata antibioterapiei este individualizata in functie de evolutia starii clinice, sterilizarea tuturor focarelor infectioase, dinamica parametrilor de laborator (unul dintre cei mai importanti fiind normalizarea proteinei C reactive)

i) antibioterapia poate fi revizuita in functie de tulpinele izolate cu testarea sensibilitatii acestora si in caz de ineficacitate clinico-bacteriologica

j) in functie de poarta de intrare se pot administra antibiotice local sau se poate completa cu alte masuri terapeutice: indepartarea cateterului sau sondei, drenajul colectiilor supurate (focarul septic principal si al metastazelor), indepartarea tesuturilor devitalizate, laparatomie

Vizualizat: 153     Download: 62

Comentarii:


avatar


Materiale noi pe site:Cele mai citite materiale:  
Design by Dr. wikko © 2018