...

                        

Anatomia omului [65]
Anatomia topografica [30]
Anestezie/Reanimare [17]
Alergologie [10]
Biochimia [38]
Biochimie Clinica [8]
Biofizica [12]
Biologie moleculara [28]
Biostatistica [7]
Boli Infectioase [12]
Boli infectioase la copii [27]
Boli profesionale [1]
Cardiologie [54]
Chimie bioorganică [4]
Chirurgie [65]
Chirurgia OMF [4]
Chirurgia pediatrica [15]
Cultura comunicarii [0]
Kinetoterapie [10]
Dermatologie [32]
Ecologie [2]
Endocrinologie [15]
Epidemiologie [9]
Examen de Stat USMF [18]
Farmacologie [30]
Filosofie si bioetica [17]
Fiziologia umana [41]
Fiziopatologie [37]
Ftiziopneumologie [11]
Gastroenterologie [34]
Genetica umana [39]
Geriatrie [2]
Ginecologie [22]
Igiena generala [29]
Imunologie [9]
Hematologie [31]
Hepatologie [5]
Histologie [17]
Medicina interna- Terapie [61]
Medicina de Familie [23]
Medicina de Laborator [1]
Medicina Militara [3]
Medicina legala [6]
Medicina sociala [2]
Microbiologie [14]
Morfopatologie [40]
Nefrologie [28]
Neurologie [25]
Neonatologie [16]
Nursing [7]
Obstetrica [28]
Oftalmologie [10]
ORL [10]
Oncologie [9]
Parazitologie [29]
Pediatrie si Puericultura [156]
Pneumologie [37]
Psihiatrie [56]
Psihologie [24]
Radiologie si Imagistica [38]
Reumatologie [33]
Sexologie [1]
Stomatologie [33]
Traumatologia si ortopedia [24]
Urgențe medicale [32]
Urologie [24]
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...


Ar putea sa te intereseze:


Pediatrie si Puericultura

Ciclul “Bolile cronice la copil” Repercursiunile bolilor inflamatorii cronice ale intestinului (BICI) cu debut în copilărie, la vârsta de a


·

   Medtorrents este comunitate libera, de acea Download-ul este gratuit.

   Puteti expedia materialele Dvs pe mail: admin@medtorrents.com

 

  BICI constituie una din problemele majore ale gastro-enterologiei la începutul secolului XXI.

  Prevalenţa lor este într-o continuă creştere.

  Există numeroase lucrări în literatură care încearcă să compare BICI ale adultului cu cele ale copilului, în special în problemele diagnostice, dar cele mai multe date sunt retrospective, interesând evoluţia pe termen lung a  formelor pediatrice de BICI.

Problemele în esenţă sunt:

  1. Repercursiunile BICI asupra taliei, greutăţii şi dezvoltării sexuale la vârsta de adult;

  2. BICI şi cancerul;

  3. Evoluţia BICI în decursul timpului;

  4. BICI şi riscul chirurgical;

  5. BICI şi calitatea vieţii

  6. BICI şi mortalitatea.

 

Repercursiunile BICI asupra taliei, greutaţii şi dezvoltării sexuale la vârsta de adult

  RCH afectează puţin creşterea, datele antropometrice ale bolnavilor adulţi (talie, greutate, indice de “corpolenţă” sau BMI) fiind comparabile cu cele ale populaţiei generale.

  În B.C. situaţia este cu totul diferită, răsunetul asupra creşterii staturo-ponderale, dezvoltării pubertare şi maturaţiei osoase fiind frecvent cu totul deosebit.

  O scădere în greutate este observată la 80-90% din copii şi adolescenţi, în momentul diagnosticului, şi în 50-60% din cazuri greutatea este inferioară percentilei 3 (!).

Un retard statural, definit printr-o talie inferioară percentilei 3, este observat aproximativ la 1/3 din cazuri, asociat la un retard pubertar şi la un retard al maturizării osoase.

  Acesta este cu atât mai frecvent, cu cât boala a debutat mai devreme în copilărie (!).

  Lucrări recente au demonstrat, în plus, marea frecvenţă a retardului în creştere staturală la băieţi, independent de alţi factori cum ar fi localizarea bolii, activitatea şi antecedentele terapeutice cortizonice.

  Retardul creşterii poate preceda semnele clinice ale BC, descoperirea bolii pornind de la descifrarea acestui retard (!).

  Într-o serie de 50 copii şi adolescenţi în faza pubertară sau pubertară precoce, Kanof şi colab. au demonstrat că o încetinire a creşterii staturale precede diagnosticul de BC în 88% din cazuri şi apariţia primelor simptome în 46% din cazuri.

  Fiziopatologia retardului staturo-ponderal şi pubertar este complexă.

  O reluare a creşterii poate fi observată după tratamentul medical bine adaptat şi/sau după intervenţie chirurgicală, dar ea poate fi uneori insuficientă.

  Rezultatele privind talia definitivă, la vârsta de adult, a copiilor suferind de BC variază în funcţie de recrutarea bolnavilor (registru populaţiei generale sau centrul de suferinţă) şi în special a metodei de apreciere a taliei de referinţă.

  Astfel, în seria lui Ferguson şi Sedgwick (ca şi a altora), doar 6% din copiii cu BC au o talie la vârsta de adult inferioară celei constatate la o populaţie britanică de control, în timp ce procentajul ajunge la 37% într-un studiu american, unde “talia prezisă” a pacientului la vârsta de adult (talia “ţintă”) a fost calculată pornind de la talia părinţilor şi vârsta osoasă în momentul evaluării iniţiale.

  Un studiu olandez nu constată nici o diferenţă între talia observată la 135 de copii şi adolescenţi cu BC, ajunşi la vârsta de adult, şi talia “ţintă”.

  Deficitul statural definitiv nu ar fi în funcţie de vârsta înregistrată în momentul diagnosticului sau de localizarea BC şi nici de vârsta în momentul  opririi tratamentului, dar el ar depinde de corticoterapie, mai ales dacă este indicată în pubertate.

  În paralel cu acest deficit în talie, se observă la aprox. 10% din copii cu BC ajunşi la vârsta de adult, o greutate şi un BMI inferioare faţă de o populaţie generală.

  Dezvoltarea sexuală este, dimpotrivă, comparabilă cu cea a unei populaţii generale, doar fetele cu BC cu debut înainte de pubertate prezentând un retard al instalării ciclului menstrual.

  O osteopenie poate fi observată la copiii cu BC, favorizată şi ea de corticoterapia prelungită şi severitatea bolii, consecinţele sale la vârsta de adult nefiind cunoscute….

BICI şi cancerul

  Ca şi la adult, riscul cancerului de colon în cursul RCH depinde de vechimea şi întinderea bolii.

  O vârstă medie de debut precoce (< 15 ani) este considerată ca un factor de risc independent: din cauza incidenţei mici a acestui cancer înainte de 40%, riscul relativ este foarte ridicat la bolnavii având o pancolită cu debut înainte de 15 ani (162 în seria lui Ekbom, faţă de 15, pentru ansamblul seriei de pacienţi cu RCH, fără să se ţină seama de vârsta de debut).

  Un tratament prompt şi agresiv al RCH, pe termen lung cu Sulfasalazin / 5-Aminosalicilat şi recurgerea la colectomie în caz de rezistenţă la tratamentul medical ar putea permite reducerea riscului de cancer într-o populaţie generală.

  Riscul cancerului de colon în cursul pancolitelor din BC este similară celui din RCH, iar vârsta de debut precoce este, de asemenea, un factor de risc independent.

  Prevalenţa cancerelor intestinului subţire este crescută în cursul BC, depinzând de durata evoluţiei bolii pe un segment nerezecat la timp (!).

Evoluţia BICI în decursul timpului

  Sunt puţine date în literatură. Într-o lucrare publicată de Langholz E. şi colab. (1997, în Scand. J. Gastroenterol.) cuprinzând 80 de cazuri de RCH şi 23 cazuri de BC cu debut înainte de 15 ani, 60-70% din bolnavii cu RCH şi 50% dintre cei cu B.C. erau în remisie după 2 ani de evoluţie.

  Riscul extinderii  RCH de la debutul pediatric este însă mare (!): după 15 ani de urmărire a evoluţiei unei serii de 20 proctite (interesare rectală izolată) cu debut la vârstă pediatrică, 70% au prezentat extinderea leziunilor, faţă de numai 48% în cazul celor debutate la vârsta de adult, boala având iniţial aceeaşi localizare (şi aceeaşi durată de evoluţie).

 

Vizualizat: 435     Download: 103

Comentarii:


avatar


Materiale noi pe site:Cele mai citite materiale:  
Design by Dr. wikko © 2018