...

                        

Anatomia omului [65]
Anatomia topografica [30]
Anestezie/Reanimare [17]
Alergologie [10]
Biochimia [38]
Biochimie Clinica [8]
Biofizica [14]
Biologie moleculara [28]
Biostatistica [7]
Boli Infectioase [12]
Boli infectioase la copii [27]
Boli profesionale [1]
Cardiologie [54]
Chimie bioorganică [4]
Chirurgie [65]
Chirurgia OMF [4]
Chirurgia pediatrica [15]
Cultura comunicarii [0]
Kinetoterapie [10]
Dermatologie [34]
Ecologie [2]
Endocrinologie [15]
Epidemiologie [9]
Examen de Stat USMF [18]
Farmacologie [30]
Filosofie si bioetica [19]
Fiziologia umana [41]
Fiziopatologie [37]
Ftiziopneumologie [11]
Gastroenterologie [34]
Genetica umana [39]
Geriatrie [2]
Ginecologie [22]
Igiena generala [29]
Imunologie [9]
Hematologie [31]
Hepatologie [5]
Histologie [18]
Medicina interna- Terapie [60]
Medicina de Familie [23]
Medicina de Laborator [1]
Medicina Militara [3]
Medicina legala [6]
Medicina sociala [2]
Microbiologie [14]
Morfopatologie [40]
Nefrologie [28]
Neurologie [25]
Neonatologie [16]
Nursing [7]
Obstetrica [28]
Oftalmologie [11]
ORL [11]
Oncologie [9]
Parazitologie [29]
Pediatrie si Puericultura [156]
Pneumologie [37]
Psihiatrie [56]
Psihologie [24]
Radiologie si Imagistica [38]
Reumatologie [33]
Sexologie [1]
Stomatologie [33]
Traumatologia si ortopedia [24]
Urgențe medicale [32]
Urologie [24]
Однажды твоя жизнь будет оценена не по тому сколько денег ты заработал и сколько у тебя машин. А по тому как ты повлиял на чью-то жизнь...


Ar putea sa te intereseze:


Pediatrie si Puericultura

Psihiatria copilului si a adolescentului


·

   Medtorrents este comunitate libera, de acea Download-ul este gratuit.

   Puteti expedia materialele Dvs pe mail: admin@medtorrents.com

 

 

 

Ce este psihiatria copilului si adolescentului  sau psihiatria pediatrica -pedopsihiatria? Fata de cea mai mare parte a ramurilor din practica medicala, domeniul este dificil de definit , multi autori incearca sa  clarifice cadrul si locul acesteia intre  specialitatile  medicale  si paramedicale . Tulburarile de comportament si emotionale ale copilariei si adolescentei ocupa  cea mai mare parte a problematicii, dar multi includ aici si acele simptome fizice ²psihosomatice² ,   ca cefaleea si gastralgiile  non organice, in care stresul si alti factori de mediu par sa joace un rol cauzal important. Intarzierile in dezvoltare, ca de altfel si problemele de invatare, generale si specifice se intind in zona de granita a practicii psihiatrice si  pediatrice. Factorii de mediu sunt adesea importanti din punct de vedere cauzal, si ei sunt frecvent, dar nu intotdeauna, insotiti sau urmati de semnificative tulburari emotionale si / sau comportamentale.

            Pentru ca dezvoltarea copilului este atat de strans legata de calitatea ingrijirii si educatiei primite, neajunsurile si greselile   in educare si ingrijire sunt adesea vazute ca parte integranta a practicii pedo-psihiatrice. Este important  sa amintim ca, desi de obicei problemele copiilor pot fi foarte bine vazute ca aparand din interactiunea intre copil, familie si mediul inconjurator, intr-un numar semnificativ de cazuri (ca autismul infantil, de exemplu)  exista  totusi o  tulburare primara serioasa  si a carei etiologie si abordare terapeutica este deosebita  si necesita specialisti in domeniu.

            Definind astfel domeniul psihiatriei pediatrice, realizam ca mare parte a evaluarii si interventiei  terapeutice sunt indeplinite de ne-psihiatri si chiar de profesii nemedicale. Ne referim la medicii de familie, pediatri, psihologi , profesori , asistenti maternali, asistenti sociali ,  personalul de ingrijire din clinica medicala . Situatiile care necesita specialisti  pedo-psihiatri variaza, dar, in general,  acestia ajung  sa fie  implicati atunci cand tulburarea este cu grad mare de  severitate si cand este persistenta. Prin instruire, alti profesionisti medicali si nemedicali pot, desigur, fi eficace in evaluarea si tratarea problemelor din acest domeniu.( GRAHAM ,TURK,VERHULST 1999 )

            In sfarsit, o caracteristica importanta a tulburarilor pedo-psihiatrice se afla in masura in care ele afecteaza diverse aspecte ale vietii copilului si familiei. Familia unui copil cu o tulburare severa  va solicita serviciile a diferite tipuri de profesii, apartinand de sanatate, educatie si servicii sociale .

 Un principiu important in practica implica necesitatea ca toti practicienii, nu are importanta carei discipline apartin, sa respecte contributia pe care o poate avea o alta disciplina, sa fie constienti de punctul in care aceasta poate fi de ajutor si sa mentina o stansa legatura intre ele ; interdisciplinaritatea ,si multidisciplinaritatea  reprezinta principii de tratament moderne.dar si foarte eficace.( CAROLY S. PATAKY 1999 )

 

            Vom prezenta istoria baietelului  M care acuza cefalee  si pe care mama lui il duce , la medicul de familie, apoi la pediatru, si, in final, la psiholog. Ea a fost rugata sa-l duca la doctor de catre invatator, care "crede" ca acest copil are dureri de cap pentru ca parintii lui nu se inteleg si mereu se  cearta si vor sa se desparti. Pe de alta parte mama copilului "crede" ca cefaleea lui este mostenita, pentru ca si fratele ei avea aceleasi simptome cand era la scoala. Tatal lui M nu a venit la consult pentru ca el "crede" ca cefaleea este nascocita , pentru ca pustiul considera scoala dificila iar mama lui face caz de durerea de cap a copilului, inrautatind astfel situatia. In contrast, sora de 17 ani a lui M crede in astrologie si "stie" ca semnul nasterii fratelui sau,  este un indiciu infailibil al temperamentului exploziv in care cefaleea este doar una dintre manifestari. In sfarsit, M "crede" ca are meningita, un subiect in  mare voga in ziarele recente. Medicul de familie, pediatrul si psihologul au, de asemenea, explicatiile lor. Medicul de familie crede, pe baza unei nefericite experiente cu o tumora cerebrala omisa cu ani in urma, ca cefaleea poate fi un simptom prevestitor al unor boli fizice si intotdeauna trimite la pediatru pentru investigatii mai amanuntite. Pediatrul considera ca cefaleea in copilarie raspunde, in general, la medicatia pentru migrena chiar atunci cand simptomele cardinale ale acestuia nu sunt prezente. Dar medicamentele au fost ineficiente si M este indrumat catre psiholog. Dupa o evaluare a intregii familii, psihologul ajunge la concluzia ca simptomele lui M sunt rezultatul a ceea ce terapeutii familiali numesc "triangulation", un proces in care un copil devine simptomatic atunci cand exista o problema intre parinti. El recomanda terapie de familie. Totusi, pentru ca nici un membru al familiei nu este de acord cu el  si pentru ca el nu izbuteste sa-i "retina" intr-un program terapeutic, familia renunta la tratament si cefaleea lui M persista.

          Toate parerile par a fi adevarate, si au o semnificatie la fel de mare pentru fiecare  fie membru al familiei  fie specialist Dar semnificatia nu este singurul criteriu dupa care se judeca valoarea unei teorii. Ideile pot fi, de asemenea, judecate dupa utilitatea lor, dupa  valoarea lor in aflarea cauzelor reale si cu scopul obtinerii  unor schimbari pozitive in lumea interioara si exterioara a individului.

 

 Sa presupunem ca exista o teorie care poate furniza intelegerea cefaleei non-organice a lui M si  care ne poate indreapta spre o forma de tratament psihologic ce are o baza stiintifica  si este mai apreciata decat  posibilitatea de a imbunatati doar  simptoma-tologia. Sa presupunem ca aceasta este o alternativa pe care M ar prefera-o in momentul de fata. Aceasta inseamna, de exemplu, ca lui chiar i-ar place sa frecventeze scoala in mod regulat.

        Avand o astfel de teorie, impreuna cu prezenta unor aptitudini de a aplica tehnica ce corespunde acestei teorii, putem permite cadrelor medicale sa ofere o forma efectiva de tratament. Aceasta nu inseamna ca familia lui M sau  el insusi ar vrea sau ar putea neaparat sa accepte tratamentul. Cadrele medicale vor trebui sa aiba capacitatea sa trateze cu succes cu membrii familiei pentru a-si pune teoria in practica, in timp ce acestia  dau o sansa tratamentului ce le-a fost oferit.

        De ce au nevoie, prin urmare, cadrele medicale: au nevoie de un set de teorii din care sa derive forme de tratament ce au fost demonstrate stiintific. De fapt, exista deja un numar de astfel de teorii si tehnici, si acestea sunt mai  degraba  complementare unele cu altele decat in competitie.

Vizualizat: 1255     Download: 1244

Comentarii:


avatar


Materiale noi pe site:
Cele mai citite materiale:  
Design by Dr. wikko © 2020